Copacii se pot transforma usor din simple plante distribuite aleatoriu in gradina, in moduri de a decora o gradina si de a modela forma ei, astfel incat totul sa para atent asezat de mana unui arhitect celebru. Iata cateva sfaturi de la peisagisti care sa te ajute sa decorezi gradina cu ajutorul copacilor.
1. Plantarea copacilor
In padure, natura alege locuri aleatorii de a plasa copacii, dar, intr-o gradina particulara, se cere aplicarea unei metode bine gandite. Cand se are in vedere plantarea copacilor, trebuie sa luam in calcul aspecte ca marime, forma, culori iar toate acestea sa se armonizeze intre ele si sa flateze casa.
Principiul de baza pentru peisagistica pomilor este notarea inaltimii, a diametrului si a siluetei fiecarei specii, atat in momentul plantarii copacilor, cat si in ceea ce priveste transformarea lor peste 10 sau 20 de ani.
Multi proprietari de gradini fac greseala de a planta copacei fara sa ia in considerare modul in care se vor extinde si vor creste radacinile si ramurile lor. Pe masura ce trec anii si copacii se maturizeaza, acestia se inghesuie unul in altul si unii dintre ei ar trebui tunsi. Insa copacii care sunt pozitionati bine de la inceput, isi indeplinesc misiunea si iti ofera ani de incantare.
2. Adapost
O alee pentru masina flancata de doua siruri elegante de copaci este o traditie care dateaza din vremurile romane. Desi aceasta modalitate de plasare a copacilor este destinata protejarii aleii de vant, zapada, ploaie si viscol, ea poate creea un impact puternic in ceea ce priveste intrarea spre casa.
Cei mai potriviti copaci pentru a fi plasati de-a lungul aleii sunt mestecenii, care cresc inalti, liniari, in forma de coloane si frumos aliniati. Plaseaza-i la 2-3 metri distanta unul de celalat.
3. Bolta
Stejarii si artarii sunt cei mai potriviti copaci daca vrei sa creezi o bolta cu ajutorul lor. Acestia ajung si pana la 100 de ani si pot depasi o casa in inaltime la maturitate.
O casa construita pe un lot nou si descoperit poate profita cel mai bine de acesti copaci. Daca te hotarasti sa-i plantezi, trebuie sa calculezi distanta optima fata de casa si aceea este exact inaltimea unui copac. Altfel, radacinile care se intind si se dezvolta pot afecta structuta casei si sistemul de instalatii.
4. Punctul central
Un copac masiv, izolat intre grupuri de plante cataratoare , flori, pietre, gazon si gard viu poate da o noua de maiestuozitate unui lot de pamant banal. Pozitioneaza un astfel de copac (stejar, brad, artar etc)in mijlocul unei zone pe care vrei s-o scoti din anonimat si sadeste altfel de plante in jurul lui pentru a atrage atentia asupra lui.
5. Cortina
Tot mestecenii sunt cei mai potriviti copaci daca vrei sa maschezi casa un spatele unei cortine de copaci. Planteaza cel putin zece astfel de copaci la distanta de 3-4 m unul de celalat si la o inaltime de copac de fata casei. Va dura cam 20 de ani sa acopere o casa cu etaj, dar asteptarea merita.
6. Sculptura
Poti alege copaci a caror forma seamana cu o scupltura in lemn si sa-i transformi intr-o adevarata opera de arta din gradina ta. Bonsaiul ar fi un exemplu bun, insa acesta nu atinge dimensiuni prea mari. Oricum, ai un motiv bun de a cauta prin magazinele cu plante si copaci o forma care sa te inspire si sa-l aduci in gradina pe post de sculptura.
Cum sa decorezi gradina cu ajutorul copacilor
Cum sa decorezi gradina cu ajutorul copacilor Copacii se pot transforma usor din simple plante distribuite aleatoriu in gradina, in moduri de a decora o gradina si de a modela forma ei, astfel incat totul sa para atent asezat de mana unui arhitect celebru. Iata cateva sfaturi de la peisagisti care sa te ajute sa decorezi gradina cu ajutorul copacilor.- 2011-12-06 2011-12-06
Articole din amenajarea-gradinii
Pentru specialisti
Sfatul expertului
Cauta-ti perechea
Sfatul expertului
Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna