Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #muschi decorativ #muschi gradina #muschi copac

Cum sa cultivi muschi decorativ in propria gradina

O gradina umbroasa este un spatiu ideal pentru cultivarea de muschi decorativ. Cu un colorit si un aspect placut, muschiul va da o nota de inedit spatiului din jurul casei. Cum poti sa il cultivi cu succes in gradina proprie, afla in cele ce urmeaza.

1 Ce este muschiul?

Muschiul nu este dificil de cultivat in gradina, insa pentru a putea obtine rezultatele scontate, este important sa ii intelegi nevoile. Afla, asadar, ca muschiul apartine subregnului Bryophita ce include plante non-vasculare. Desi intra in categoria plantelor, muschiul nu are aspectul unei plante obisnuite.

Nu are frunze adevarate si nici macar radacini, drept pentru care muschiul este nevoit sa absoarba umiditatea apeland la alte modalitati. Astfel se explica, printre altele, de ce muschiul se dezvolta in zone umbroase, umede. Muschiul nu produce nici seminte si se inmulteste prin spori sau diviziune.

Muschiul are tendinta sa se dezvolte in colonii, plantele crescand foarte aproape unele de altele. In acest fel se obtine "covorul" de muschi, moale, de culoare verde crud, cu aspect atat de placut, ideal in orice gradina umbroasa!

2 Cultivarea muschiului

Cultivarea muschiului se realizeaza cu usurinta odata ce descoperi care sunt factorii care ii favorizeaza dezvoltarea. Iata-i in continuare:
 

  • Umiditatea. Muschiul se dezvolta strict in zone umede, insa nu mlastinoase. In functie de specie, muschiul va avea nevoie de o cantitate diferita de umiditate (exista specii care prefera un nivel foarte ridicat de umezeala).
  • Umbra. Muschiul prefera umbra, un spatiu unde umezeala se pastreaza cu mai multa usurinta. Nu tolereaza, insa, zonele foarte intunecate, intrucat, desi prefera umbra, are nevoie de o cantitate mica de lumina pentru a se dezvolta. Ofera-i, asadar, posibilitatea sa se dezvolte intr-o zona partial umbrita, sub niste copaci (de preferat, conifere) sau la umbra unui zid.
  • Solul acid. Cele mai multe tipuri de muschi prefera solul usor acid, cu un pH cuprins intre 6 si 6.5.
  • Solul compact. Desi muschiul se poate dezvolta intr-o varietate de soluri, il prefera pe cel compact, ideal argilos.


3 Cum incepi o gradina cu muschi decorativ

Cea mai simpla metoda de a dezvolta o gradina cu muschi este sa te folosesti de muschiul deja existent, oferindu-i conditii propice pentru raspandire. De regula, nu va fi nevoie decat sa ii oferi un strop de ingrasamant, mai multa aciditate (daca este cazul - testeaza solul in prealabil) sau mai multa umiditate.

In acest sens, poti incerca sa aplici o solutie formata din parti egale de apa si lapte batut care va ridica nivelul aciditatii din sol. La fel de bine, poti recurge la un fertilizant pentru plante iubitoare de aciditate.

Daca nu ai muschi in gradina sau vrei sa il determini sa se dezvolte intr-o zona anume, va trebui sa il transplantezi. Il poti culege sau il poti cumpara. Retine ca procedura de transplantare trebuie realizata primavara sau toamna, cand nivelul precipitatiilor este cel mai ridicat. Nu trebuie decat sa muti petice de muschi in locul dorit si, apoi, sa le uzi din abundenta. Metine suprafata umeda, prin udari regulate, timp de un an pentru ca muschiul sa se poata adapta noului mediu.

Foto: taleofgenji.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului