Amenajarea gradinii

#fistic #plantare fistic #arbore de fistic

Cum sa cultivi fistic in gradina

Fisticul (Pistacia vera) este un arbore exotic, originar din Iran si Irak (Persia), dar care in prezent este raspandit si in regiunile de munte ale unor tari precum Grecia, Turcia, Siria, Pakistan, Afganistan sau SUA. Rezistent la temperaturi extreme, fisticul poate fi cultivat si in gradinile romanesti. Iata ce ar trebui sa stii despre cultivarea sa!
 

Descriere


Arborele de fistic are coaja de culoare cenusie, cu ramificatii dese. Crengile au o culoare galben rosiatica (ramurile de 1 an), urmand sa devina mai inchise odata cu trecerea timpului (crengile tinere sunt verzi, iar cele batrane ajung gri inchis). Frunzele sunt asezate in grupuri de cate 3 sau 5, sunt ovale si lunguiete, verde inchis. La sosirea toamnei, se coloreaza in rosu-organge. Radacinile sale pot patrunde la adancimi mari, fapt care face fisticul rezistent la clima desertica, uscata.

Fisticul poate atinge o inaltime de circa 10 m si are o durata de viata foarte mare (150-300 ani). Planta dioica, arborele de fistic dispune de exemplare masculine si feminine. Astfel, florile masculine si feminine (mai mari decat cele masculine) vor fi prezente in arbori de fistic diferiti. Florile sunt mov, mici.

In ceea ce priveste renumitele fructe ale arborelui de fistic, acestea au forma de drupa, cu o lungime de maxim 2,5 cm. Samanta verde este invelita intr-o capsula lemnoasa, acoperita de o membrana de culoare rosiatica.
 

Solul


Arborele de fistic se adapteaza unei varietati mari de tipuri de soluri si se poate dezvolta in soluri in care alte plante nu ar putea supravietui. In general, fisticul se planteaza in pamant cu un pH cuprins intre 7,5 si 9,3, in functie de soi. De asemenea, este important de precizat faptul ca fisticul are o rezistenta ridicata la salinitatea din sol.
 

Temperatura


Cultivarea fisticului in gradina trebuie sa tina cont si de temperatura mediului. Astfel, este important sa retii ca arborele de fistic are nevoie de temperaturi ridicate pe durata verii pentru a putea produce fructe bine coapte. In cea mai fierbinte luna din vara, fisticul ar trebui sa beneficieze de o temperatura medie de circa 27 C, temperatura maxima fiind de aproximativ 34 C.

La polul opus, desi anumite soiuri rezista chiar si la temperaturi de -20 C, fisticului i-ar trebui asigurata o temperatura medie in sezonul rece de circa 6 C. In aceste conditii, plasarea fisticului intr-o sera/gradina acoperita, unde sa ii poata fi recreate conditiile de mediu, ar putea fi o solutie eficienta.
 

Amplasarea arborilor


Arborii de fistic se polenizeaza cu ajutorul vantului, astfel ca exemplarele masculine si feminine trebuie asezate in anumite pozitii pentru a beneficia la maxim de bataia vantului. Amplaseaza fiecare arbore la o distanta cuprinsa intre 3,5 si 6 m unul de celalalt.
 

Udarea


Obisnuit sa se dezvolte in medii secetoase, arborele de fistic nu are nevoie de o cantitate insemnata de apa pentru a produce fructe. De altfel, umiditatea prea mare ii poate afecta negativ radacinile, ducand la putrezirea acestora. In schimb, arborele tanar de fistic are nevoie de udari regulate pentru a se dezvolta armonios, recomandare care se mentine si in situatia in care urmaresti sa obtii o productie de fructe insemnata.

In timpul sezonului rece, arborele de fistic necesita udari de adancime.

Sursa foto : treesandshrubs.about.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare