Amenajarea gradinii

# crestere dafin gradina # dafin gradina #dafin

Cum sa cresti dafinul in gradina. Sfaturi pe care trebuie sa le stii

Cand doresti sa cresti un arbust cu parfum distins, care se intretine usor te poti orienta catre dafin. Este o planta care se gaseste  in mod natural in regiunile cu climat mediteranean, care poate fi aclimatizat cu usurinta la conditiile de temperatura si sol de la noi. 

Daca nu stiai dafinul este considerat gardianul sufletului si protejeaza locuintele pe langa care este cultivat. Frunzele acestui arbust sunt condimente apreciate in bucataria traditionala, asa ca dafinul a devenit o planta atractiva care se gaseste tot mai des si in curtile romanilor. In randurile urmatoare vom descoperi o serie de sfaturi si trucuri care sa te ajute sa cultivi dafini vigurosi in propria gradina.

Dafinul iubeste zonele semiumbroase

Laurul este o planta care adora soarele puternic, dar si umbra, se dezvolta bine daca este cultivat intr-o zona care sa ii satisfaca aceste pretentii. Il poti pune intr-un loc in care dimineata sa fie scaldat de razele soarelui si dupa pranz sa cada in protectia umbrei. Alege o zona in apropierea usii, vara cand florile sunt deschise te vei bucura din plin  de parfumul rafinat eliberat de acestea. 

Plantarea dafinului

Trebuie sa te asiguri ca solul este bine afanat si se dreneaza usor, daca in gradina ta nu terenul nu indeplineste ceasta conditie, il poti ajuta adaugand un strat generos de nisip si unul de compost.  Ca radacinile sa se dezvolte cum trebuie poti sapa o groapa mai mare, in care poti aduce nutrientii necesari. Odata ce ai realizat groapa perfecta planteaza dafinul, uda-l si adauga peste straturi suprapuse de nisip, compost, pamant pana aceasta se umple. La final preseaza cu miscari delicate si repeta operatiunea de udare. 

Ingrijirea arbustului de dafin

Chiar daca provine dintr-o regiune cu temperaturi foarte ridicate, dafinul nu este o planta pretentioasa. Cand solul este bine drenat acesta poate fi ingrijit cu usurinta. In timpul verii, in zilele caniculare are necesar ridicat de apa, deci trebuie udat zilnic. Arbustul isi pastreaza frunzele in toate anotimpurile, daca acestea se usuca si incep sa cada inseamna ca ceva nu ii prieste si trebuie luate masuri (adaos de nutrienti, reglarea cantitatii de apa, curatare, tratamente specifice, daca este cazul). 

Ca si altor plante si dafinului ii place sa fie taiat, deci poti face taieri periodice, frunzele pe care le recoltezi le poti folosi pentru a condimenta preparatele culinare preferate. Trebuie totusi sa ai grija la realizarea taierilor. Foloseste instrumente speciale bine ascutite, sterilizate care se nu produc infectii ulterioare plantei. 

In timpul ierni trebui totusi sa i se acorde o atentie speciala, intrucat planta nu tolereaza foarte bine temperaturile negative. Daca este tinut mai mult de o saptamana la temperaturi constante de -7 ℃ dafinul moare. In sezonul rece trebuie invelit cu o folie termica speciala, care sa ii ofera protectia necesara.

Daca arbustul infloreste frumos si isi mentine frunzele verzi inseamna ca ii merge bine, continua sa il ingrijesti la fel si bucura-te de aroma distinsa a frunzelor si mireasma sofisticata eliberata de flori!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului