Amenajarea gradinii

# tarc pentru gaini #cum sa construiesti un tarc pentru gaini

Cum sa construiesti un tarc pentru gaini

Atunci cand stai la casa si ai o curte suficient de mare, parca este si pacat sa nu te bucuri de prezenta unor animale cu pene precum gainile. Si, pentru ca acestea trebuie sa aiba un loc special unde sa stea, care sa le fie confortabil, dar sa le tina si la distanta de restul zonelor frumos amenajate din curte, poti lua in calcul construirea unui tarc.

Acest lucru nu este unul dificil si in cele ce urmeaza iti vom prezenta cum poti construi simplu si rapid un tarc pentru gaini.

Dimensiunea tarcului

Inainte de a construi efectiv tarcul trebuie sa te gandesti cu atentie care este maximul de gaini pe care iti doresti sa le cresti. Pentru ca gainile tale sa se poata plimba in voie, este recomandat sa asiguri aproximativ un metru patrat de spatiu pentru fiecare in parte. Si, in functie de aceste aspecte, iti vei putea da seama care este dimensiunea potrivita a tarcului.

Pardoseala

Cotetul pentru gaini poate avea mai multe tipuri de pardoseala. Atunci cand alegi optiunea pe care o vei folosi, este indicat sa tii cont de avantajele sau dezavantajele fiecareia:

  • Pamant – desi o varianta ieftina, acesta permite cu usurinta pradatorilor sa sape pentru a avea acces in cotetul gainilor.
  • Ciment – nu permite accesul pradatorilor si nici formarea putregaiului.
  • Lemn – in timp, lemnul se poate descompune din cauza contactului cu apa.
  • Placaj acoperit cu linoleum – o varianta ieftina, durabila si usor de curatat.

Asternutul

Este clar faptul ca nu este recomandat sa lasi gainile sa aseze oualele direct pe lemn sau ciment, ci trebuie sa le asiguri un asternut comod si usor de intretinut, cea mai buna varianta in acest sens fiind paiele. In schimb, evita fanul deoarece formeaza usor mucegaiuri, dar si nisipul pentru ca nu izoleaza impotriva frigului si poate contine agenti patogeni.

Ventilatia

Ventilatia adecvata este importanta pentru a permite circulatia aerului proaspat si pentru a reduce umiditatea din interiorul cotetului. De asemenea, nu uita sa acoperi ferestrele si orificiile de ventilare cu un material de aproximativ un centimetru grosime pentru a tine la distanta pradatorii.

Cuiburile

Cuiburile sunt, practic, locurile in care gainile isi vor pune ouale. Asigura-te ca faci suficiente cuiburi, in functie de numarul de gaini pe care le ai - planifica o cutie pentru trei – patru gaini. Fiecare cuib ar trebui sa aiba aproximativ 30 de centimetri.

Cuiburile pot fi asezate la nivelul podelei sau usor ridicate. Insa, daca alegi a doua varianta, nu uita sa le atasezi o scara sau o rampa pentru a permite accesul gainilor.

Culcusul

Culcusul este locul in care vor dormi gainile, iar recomandarea este ca acesta sa fie format dintr-o placa sau ramuri din lemn. Evita sa folosesti plastic, acesta fiind prea alunecos, sau metal, care pe timpul iernii devine mult prea rece.

Permite un spatiu de aproximativ 20 de centimetri pentru fiecare gaina in parte. Totodata, incearca sa asezi culcusul deasupra cuiburilor deoarece, in caz contrar, gainile vor fi tentate sa doarma direct in cele din urma si vor imprastia asternutul din interior.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului