Amenajarea gradinii

#mar #brad #materiale constructii #casa in copac #stejat

Cum sa construiesti casuta din copac

Vrei sa stii ce au in comun Caligula, Winston Churchill si John Lennon? Tuturor le placea sa petreaca Timp in casuta din copac si chiar daca sunt recunoscute ca fiind locurile preferate pentru ascunzatoarea copiilor, aceste mici constructii au toate sansele sa-i cucereasca si pe adulti, odata ce apar in gradina casei lor.



Casutele din copaci ne amintesc de copilarie, de jocurile de v-ati ascunselea si de fascinatia de a avea un loc intim si izolat, deasupra pamantului, unde nu toata luma are acces.

Din anii '90 si pana azi, casutele din copaci au castigat o mare popularitate, aparand de-a alungul anilor constructii din ce in ce mai complexe, cu mai multe camere si chiar hoteluri de lux in copaci. Indiferent ca e un mod de a ne aminti de copilarie, de a scapa de stresul cotidian sau de a extinde spatiul de locuit al familiei, adultii si copiii si-au unit fortele pentru a crea casute in copaci, in numeroase gradini din toata lumea.


Alege copacul potrivit

Pot fi si doi sau trei copaci apropiati, daca vrei sa construiesti casuta sprijinita pe mai multe trunchiuri. Atunci cand incepi sa cauti copacul potrivit, ar trebui sa te gandesti cat de aproape este de curtile vecinilor pentru a nu-i supara pe acestia si a nu le deranja intimitatea.

Copacul potrivit pentru casuta ar trebui sa iti dea sansa sa construiesti cat mai aproape de pamant, mai ales daca e vorba de un loc pentru copii.

Arborele nu ar trebui sa fie nici prea tanar, nici prea batran si sa aiba un trunchi destul de gros, sanatos si rezistent. Cele mai bune tipuri de copaci sunt marul, stejarul, frasinul, bradul si fagul .

Inaltimea si pozitionarea ramurilor sunt alte criterii importante cand alegi copacul potrivit pentru casuta. Copacii care sufera de boli sau au suferit diverse daune nu sunt potriviti si ar putea sa nu fie siguri pentru a suporta greutatea casutei. Ar trebui sa fii atenta si la radacina copacului, acolo unde anumite afectiuni ale arborilor sunt vizibile.

Copacii batrani pot fi usor distrusi si rupti de vant, asa ca ia in considerare si acest aspect.


Design si materiale pentru casuta din copac

Asa cum fiecare copac este diferit, la fel fiecare casuta din copac are cate un design propriu.
De obicei, nu ai nevoie de o aprobare pentru casuta din copac, exceptie facand cele care incalca limita de proprietate.

Daca nu te descurci singur cu proiectul, achizitionarea materialelor si asamblarea efectiva, poate ar fi bine sa angajezi un mester priceput. Proiectul se simplifica mult atunci cand singura utilitate poate fi curentul electric si nici acela obligatoriu, deoarece lampile cu gaz sunt mai rustice.

Materialul principal este scandura de lemn si cuiele de otel, iar daca vrei sa cauti modele, marile magazine cu materiale de constructii au uneori mostre de astfel de casute, insa internetul ramane sursa principala de inspiratie. De asemenea, se gasesc casute gata facute si trebuie doar montata in copac.

Casuta ar trebui sa aiba o scara sigura, cu mana curenta, o camera cu acoperis si macar o fereastra, dar si usa si un acoperis care sa o protejeze de intemperii. Baza casutei ar trebui sa fie solida, astfel incat sa tina mai mult de o persoana.

Inaltimea maxima ar trebui sa fie de 3m de la sol, insa ai grija sa iei in considerare faptul ca un copil care urca nesupravegheat s-ar putea rani daca ar cadea de la aceasta inaltime.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului