Amenajarea gradinii

#spatiu #sol #amenajare gradina #prima gradina

Cum sa amenajezi prima ta gradina

Planuiesti sa amenajezi prima ta gradina? Afla ca procesul nu este deloc complicat, daca tii cont de cateva aspecte importante. Iata ce ar trebui sa stii pentru a amenaja cu succes o gradina!


1. Gaseste ideea potrivita


Inainte de a initia demersurile necesare amenajarii unei gradini , intreaba-te care iti doresti sa fie specificul acesteia. Vrei o gradina de legume ? Sau o gradina cu flori? Sau poate o combinatie intre cele doua? Daca iti doresti o gradina cu flori, vrei plante anuale sau plante perene ? Asupra oricarui tip de gradina te-ai opri, incepe cu pasi mici: gandeste, intr-o prima faza, o gradina de mici dimensiuni, pentru a-ti spori sansele de reusita.


2. Alege spatiul


O buna parte dintre legume si flori au nevoie de circa 6 ore de lumina naturala din abundenta in fiecare zi. Prin urmare, pentru ca plantele tale sa se dezvolte armonios, este esential sa alegi locul cel mai potrivit din spatiul din jurul casei. Petrece o zi studiind zona si opteaza, intr-un final, pentru spatiul cel mai luminat. Daca remarci ca gradina ta este mai degraba umbroasa, nu dispera: alege plante care tolereaza umbra si ai scapat de grija!

In alegerea spatiului destinat viitoarei tale gradini de flori si/sau legume, un alt factor important ar putea fi vizibilitatea si proximitatea fata de casa. Astfel, nu ar strica sa te gandesti sa amplasezi gradina imediat in spatele casei sau in apropierea unei ferestre, spre exemplu. Nu in ultimul rand, asigura-te ca gradina se afla in apropierea unei surse de apa sau ca furtunul tau ajunge pana la perimetrul selectat fara prea mult efort.


3. Curata suprafata


Inainte a planta primele legume sau flori, este important sa pregatesti temeinic suprafata gradinii. Inlatura stratul de gazon, sapand sau acoperind solul cu ziare (circa 5 foi). Aplica, apoi, un strat de aproximativ 7 cm de compost deasupra ziarelor si asteapta circa 4 luni pana cand compostul si ziarele se descompun. In schimb, daca nu vrei sa astepti si, in plus, te confrunti si cu prezenta buruienilor suparatoare, solutia saparii solului ramane cea mai indicata.


4. Imbunatateste calitatea solului


Pentru a contribui la dezvoltarea armonioasa a legumelor si a florilor, solul viitoarei gradini are nevoie de ingrasamant. Ce ai putea face? Adauga un strat de 5-7 cm de compost, frunze putrezite, iarba uscata sau balegar. Daca sapi solul, insereaza materia organica in interiorul acestuia. In schimb, daca preferi sa astepti descompunerea compostului si a ziarelor, lasa materia organica la suprafata solului, iar aceasta va patrunde in pamant in cateva luni.

Pentru a afla necesitatile solului din gradina, este important sa il testezi. Testarea solului se poate face apeland la specialisti sau pe cont propriu. Personalul specializat, de pilda, iti va spune din ce zone ale gradinii sa iei mostrele de sol si care este cea mai buna perioada de colectare a acestora. In urma procedurii, vei afla ce tip de sol are gradina ta si ce tip de ingrasamant ii este necesar pentru a fi imbunatatit.

Sursa foto: beijing-garden.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului