Amenajarea gradinii

#amenajare gradina Zen #gradina zen #amenajare gradina

Cum sa amenajezi o gradina Zen

O gradina Zen este un loc special de meditatie pe care il poti amenaja chiar in spatele casei. In timp ce unele gradini mizeaza pe culori si pe efectele acestora, poti atinge starea de liniste si serenitate si prin amenajearea unei gradini cu un design mai elaborat.

Gradina Zen poate parea simpla, insa este destul de mult de munca pentru a o amenaja si intretine.

Ce este gradina Zen?

Gradina Zen a fost "inventata" de calugarii budisti in Japonia antica si este de fapt transpunerea unui peisaj in miniatura, datorita componentelor care simbolizeaza elemente din natura.

Cand te decizi sa iti amenajezi o gradina Zen langa casa, primul pas pe care va trebui sa il faci este sa alegi o portiune din gradina si sa delimitezi o portiune dreptunghiulara. Daca intentionezi ca in gradinta Zen sa existe si plante, tine cont de lumina soarelui si decide-te daca vei pune plante care iubesc soarele sau plante carora le place umbra, apoi alege exact spatiul tau special pentru meditatie.

Pietrisul alb este elementul cel mai important dintr-o gradina Zen. Din acesta se pot forma usor valurile oceanului. Apoi, din coltul pentru meditie nu au cum sa lipseasca muntii reprezentati in peisajul minimalist prin pietre de diverse marimi, iar pietrele mai mici, rotunde vor avea rolul unor frumoase insule.

Plantele fac parte din natura si de aceea au un rol important in peisajul Zen. Vegetatia de pe insulele din gradina poate fi reprezentata de plante mici si verzi, iar plantele arhitecturale vor fi accente in peisaj.

Iata cum iti amenajezi o gradina Zen in zece pasi:

 

1. Curata foarte bine portiunea dreptunghiulara delimitata, astfel incat sa nu mai existe nimic pe sol (plante, frunze uscate, bucati de lemn, pietre si altele).

2. Cu o lopata, indeparteaza stratul de la suprafata solului. Va trebui sa inlaturi cativa centimetri de pamant.

3. Verifica nivelul terenului, punand tarusi de la un capat la altul, atat in lungime cat si in latime, cu ajutorul ruletei, legand intre ei sfoara si folosind o nivela pentru sfoara.

4. Cu ajutorul unei greble, niveleaza zonele care nu sunt uniforme.

5. Preseaza pamantul foarte bine.

6. Asaza o bordura de piatra pe marginea portiunii delimitate. Aceasta muchie va pastra pietrisul alb in interiorul portiunii delimitate.

7. Sapa cateva gauri pentru pietrele pe care le vei pune si care vor reprezenta muntii si/sau insulele. Fiecare isi poate aranja gradina Zen asa cum considera, insa recomandarea este sa iti imaginezi cum toate aceaste elemente sunt in natura si sa aranjezi pietrele in acest fel. De asemenea, sapa cateva gauri si pentru plantele pe care le vei planta.

8. Pune pietrele si plantele in gaurile pe care le-ai facut. O mare parte dintre aceste pietre mai inalte si ascutite (care reprezinta muntii) va trebui ingropata. Asezandu-le astfel incat sa arate ca un iceberg, vor face ca peisajul sa para cat mai natural.

9. Pune folie pentru gradina pe sol si fa cateva taieturi pentru pietre si plante.

10. Pune un strat de cativa centimetri de pietris alb si imprastie-l cu o sapa pe intreaga suprafata. Grebleaza stratul de pietris pentru a nivela. Atunci cand intretii o gradina Zen, va trebui sa greblezi tot timpul pentru a nu lasa se se formeze denivelari in pietrisul alb.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului