Amenajarea gradinii

# alegere pietris gradina #pietris gradina #pietris #amenajare gradina

Cum sa alegi pietrisul perfect pentru gradina ta

O gradina amenajata cu pietrisul potrivit atrage cu usurinta privirile. Culorile diferite, texturile si formele pietrisului creeaza peisaje fascinante. Atunci cand iti amenajezi gradina, alege cu atentie pietrisul. Materialele saracacioase pot fi atat periculoase, dar si inestetice.

 

Atunci cand planifici tinand cont chiar si de cele mai mici detalii, pietrisul este o alegere ideala si accesibila pentru decorarea gradinii.

In timp ce pietrele rotunde in marimi diferite sunt ideale pentru a face din ele rauri decorative fara apa, acest tip de pietris nu este recomandat si pentru poteci. In schimb, poti opta pentru materiale care, chiar daca nu sunt aspectoase si decorative, pot forma o poteca solida si sigura, care ajuta, de asemenea si la drenarea apei. Pietrisul poate avea atat rol decorativ in gradina, insa anumite tipuri de pietre pot fi un foarte bun mulci pentru plante.

Granit descompus

Granitul descompus este obtinut prin spargerea rocilor de granit in urma careia rezulta pietrisul cu tente roscate. In anumite tipuri de granit se regasesc si particule colorate care stralucesc in lumina soarelui, dand pietrisului un aspect deosebit. Granitul descompus este ideal pentru poteci si pentru a decora gradina in stil rustic. Acesta mai poate avea rolul unui mulci excelent pentru plantele din gradina. Granitul descompus este o varianta accesibila de a-ti decora gradina.

Pietris de mazare

Pietrisul de mazare este format din pietre mici si rotunde aproximativ de marimea unui bob de mazare, de aici provenind si denumirea acestuia. De obicei, pietrisul de mazare se gaseste intr-o varietate de culori precum maro, culoarea bronzului sau alb. Foloseste pietrisul de mazare pentru terasa din gradina, pentru delimitarea potecilor sau pentru a umple spatiile in zonele din gradina unde ai pus placi de piatra mai mari.

Piatra de rau

Pietrele de rau sunt ceva mai mari decat pietrisul de mazare, avand un diametru putin mai mare de 2.5 centimetri. Piatra de rau se gaseste intr-o varietate de culori. Piatra de rau este folosita in gradina pentru a da forma unui rau (fara apa) sau pentru a drena apa, daca este cazul. Piatra de rau este un material accesibil pe care il poti folosi in gradina si pentru a face diverse decoratiuni, in jurul copacilor sau al florilor.

Pietris de granit zdrobit

Pietrisul de granit zdrobit este asemanator cu granitul descompus, dar e format din bucati mai mari de piatra. In timp ce, granitul descompus are bucati mici asemanatoare particulelor de nisip, in pietrisul de granit zdrobit aceste particule sunt mai mari. Textura pietrisului de granit nu este fina asa cum este cea a pietrisului de mazare, dar acesta este o optiune potrivita pentru alei si poteci, dar si pentru plantarea plantelor xerice.

Pietricele de plaja mexicane

Pietricelele de plaja mexicane au o textura fina si forma rotunda. Pietrisul de plaja are o culoare uniforma gri inchis. Acest tip de pietris are mai mult rol decorativ in gradina, poate fi asezat in ghivecele cu flori, in jurul copacilor sau pentru delimitarea potecilor.

Sursa foto: jazzjam.info

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului