Amenajarea gradinii

#mobila #mobilier #gradina

Cum protejezi si ingrijesti mobila de gradina

mobila de gradina este de numeroase tipuri, forme si culori, in functie de care trebuie sa avem grija de ea. Daca o intretii corespunzator, mobila de gradina va supravietui multi ani. Tine minte ca este foarte important sa iti protejezi investitia si este de altfel indicat ca inainte de a cumpara un anumit tip de mobila pentru gradina, sa ai si cateva informatii despre ingrijirea ei. Astfel vei descoperi ca este o investitie adevarata, care necesita o grija speciala.

Daca vei sa te bucuri de mobilierul de gradina pentru multi ani, este bine sa ii oferi grija de protectia corespunzatoare.

 

Cum ingrijesti mobila cu textile

 

Atunci cand cumperi mobila de gradina care dispune si de perne sau alte accesorii textile, trebuie sa fii sigur ca acele materiale textile sunt rezistente. Acest lucru va prelungi practic viata mobilierului tau. Fibrele textile poliacrilice sunt cele cele mai indicate pentru mobila de gradina. De asemenea, si textilele pe baza de vinil sunt recomandate pentru o mobila de durata.

Mobila de acest tip trebuie depozitata intr-un loc uscat pe timpul iernii si trebuie sa te asiguri ca materialele textile sunt uscate inainte de a le depozita. Umezela si praful pot deteriora mobila cu textile chiar si atunci cand nu este folosita. De asemenea, camera in care depozitezi mobila trebuie sa fie aerisita, pentru a preveni mucegaiul.

Atunci cand o folosesti, mobila cu accesorii textile trebuie sa fie bine curatata dupa furtuna, pentru a nu lasa apa sa se infiltreze si sa lase pete. De asemenea, acest tip de mobila trebuie protejat si de soare, altfel materialul textil se va pata si decolora. Este indicat sa folosesti o umbrela. Materialul textil trebuie curatat cu apa calduta si putin detergent. De asemena, atunci cand praful sau murdaria s-au adunat, poti curata materialul textil si cu ajutorul unui furtun cu apa. Este indicata ca acest procedeu sa fie facut intr-o zi insorita, pentru ca materialul sa aiba timp sa se usuce.

 

Cum ingrijesti mobila din metal vopsit

 

Incearca se eviti cat mai mult posibil sa lovesti mobila din metal vopsit de suprafetele dure. Acest lucru poate duce la zdrobirea vopselei, iar in timp metalul va rugini. In timpul iernii este indicat sa depozitezi mobila intr-o incapere uscata. Atunci cand scoti pentru prima oara mobila afara, este indicat sa o inspectezi si sa observi eventualele probleme. Trebuie sa stii ca mobila din metal ruginit poate lasa urme vizibile si pe alte suprafete, pete pe care nu le mai poti scoate.

Mobila din metal vopsit se curata in general cu apa calduta si detergent. Este recomandat sa speli mobila pe toate suprafetele sale, pentru ca praful si murdaria se depun peste tot si pot duce la ruginire. Dupa ce speli mobila, tine-o la soare pentru a se usca complet. Daca mobila din fier are si parti mobile, pe roti, este bine sa le ungi cu ulei din cand in cand. De asemenea, pentru a prelungi viata vopselei, poti folosi si o ceara de masina.

Dupa ploi sau furtuni trebuie sa cureti imediat mobila si apoi sa o stergi cu ceara. Acest procedeu il poti repeta si inainte de a depozita mobila pe perioada iernii. Este indicat sa verifici ocazional si daca mobila ta a ruginit sau are parti unde vopseaua este foarte uzata. De asemenea, surburile sau rotile mobilei trebuie lubrifiate cu o solutie pe baza de silicon.

 

Cum ingrijesti mobila din aluminiu

 

Aluminiul este o alegere potrivita pentru mobila de gradina. Acest tip de mobila va avea viata lunga si nu va rugini foarte repede. Totusi, trebuei sa fii atent cand trasporti sau depozitezi aceasta mobila. Aluminiul este un metal care se zgarie si indoaie destul de usor si nu trebuie astfel sa il lovesti de suprafetele dure. Pentru a prelungi viata mobilei din aluminiu este recomandat sa folosesti din cand in cand o solutie pe baza de ceara, cu care sa stergi foarte bine toate partile mobilei.

 

Cum ingrijesti mobila din fier

 

Mobila din fier este dura, rezistenta, insa este destul de dificil de trasnportat. Cu toate acestea, nu se zgarie sau indoaie usor precum aluminiul. Aceasta mobila trebuie spalata ocazional cu apa calda si sapun sau detergent. Chair daca este un metal rezistent, fierul nu trebuie zgariat sau expus pentru mult timp la soare, altfel risti ca mobila ta sa rugineasca inainte de vreme.

 

Cum ingrijesti mobila din lemn

 

Cand ai o mobila de gradina din lemn, este indicat sa eviti expunere prelungita la soare, vant, ploaie sau alte elemente meteo. Mobila de lemn trebuie sa fie in permanenta curata, fara urme de praf sau alte murdarii. Pentru a curata acest gen de mobila, foloseste o carpa imbibata in apa si detergent, ai grija insa sa nu folosesti prea multa apa, altfel aceasta se va infiltra in mobila care se va umfla. Dupa ce o speli, sterge mobila bine cu carpa uscata si curata.

Atunci cand cureti mobila din lemn foloseste intodeauna o carpa curata. Dupa ce cureti bine mobila, poti folosi si o ceara pentru mai mult luciu. Pentru a curata cat mai bine mobila din lemn, mai poti folosi si o solutie de curatat pe baza de lamaie. Daca mobila ta de gradina are si accesorii din metal, ai grija la rugina. Daca suruburile sau balamalele au ruginit este indicat sa le schimbi.

 

Cum ingrijesti mobila din plastic

 

Mobila din plastic este in general durabila si nu are nevoie de ingrijiri speciale. Tot ce trebuie sa faci este sa speli bine mobila, cu ajutorul unui furtun. De asemena, mobila din plastic poate fi spalata si cu detergent sau sapun. Evita detergentii abrazivi si buretii tari pentru ca mobila se va zgaria. Daca vrei ca mobila sa capete si un luciu aparte, poti folosi solutii de curatare speciale pentru plastic.

Sursa foto : outdoorfurnituremarket.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare