Amenajarea gradinii

# terasa cocheta #terasa casa #terasa

Cum pregatesti pentru vara o terasa cocheta in curtea casei tale

Cei care locuiesc la casa stiu cat de bine este sa ai un spatiu in aer liber in care sa se poata juca cei mici sau unde sa iti chemi toti prietenii la un gratar, in zilele calde de primavara sau vara. Acest spatiu iti ofera toata intimitatea si confortul de care ai nevoie, cu conditia sa te ocupi periodic de aspectul si intretinerea sa.

Atunci cand amenajezi terasa locuintei tale, exista mai multe aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul: ce buget ai, ce tip de amenajare iti doresti, ce tip de mobilier preferi, cum vei pava suprafata terasei si ce alte anexe ai vrea sa mai cuprinda terasa. Iata ce trebuie sa stii: 

Calculeaza spatiul de care ai nevoie si pozitionarea

Pozitionarea este un element-cheie in amenajarea terasei. Ideal, aceasta trebuie sa fie situata la umbra, intr-o zona in care sa ai o priveliste draguta spre gradina si de unde sa ii poti supraveghea cu usurinta pe cei mici cand se joaca. Determinarea spatiului este la fel de importanta, pentru ca de ea depinde intregul proiect. Asigura-te ca ai suficient loc pentru piesele de mobilier, pentru anexe si pentru a te misca usor dintr-o parte in alta. 

Alege materiale potrivite pentru amenajari exterioare

Nu face greseala de a folosi in amenajarea terasei materiale sau piese de mobilier destinate amenajarilor interioare. Acestea nu sunt create pentru a rezista in fata umiditatii, a ploilor sau a luminii directe a soarelui si poti avea surpriza neplacuta de a descoperi ca materialele s-au degradat mult mai rapid decat te-ai fi asteptat. Poti opta pentru un mobilier de exterior, rezistent la apa, si poti adauga ulterior cateva elemente de design menite sa sporeasca confortul: niste perne confortabile, o patura din lana pentru zilele mai racoroase etc. 

De asemenea, atunci cand te uiti dupa materiale pentru pavaj, ia in calcul faptul ca unele pot deveni alunecoase atunci cand ploua. Cel mai bine este sa folosesti o gresie de exterior cu efect de antialunecare, care va scadea riscul accidentelor cauzate de umiditate. Poti opta pentru un model cu aspect portelanat sau pentru unul care imita aspectul de piatra naturala, asa incat designul sa arate exact cum ti l-ai imaginat. 

Foloseste in amenajare un mobilier confortabil

Atunci cand alegi mobilierul pentru terasa exterioara, confortul ar trebui sa primeze. Fotoliile si canapelele de gradina sunt, intr-adevar, ceva mai scumpe, dar incontestabil mai practice si mai confortabile. Cand alegi masuta de gradina, evita-le pe cele cu suprafete din sticla, intrucat, fiind direct expuse factorilor externi, s-ar putea sa nu reziste la fel de mult precum cele din lemn sau cele cu suprafata marmorata sau din piatra. 

Pentru a completa armonios decorul, poti insera printre fotolii si canapea niste ghivece inalte, cu plante colorate, care sa dea un aer elegant designului si sa iti ofere un plus de intimitate. 

Gandeste-te la cum vei ilumina zona

Un alt aspect important este legat de iluminarea terasei, care va face posibila utilizarea acesteia si pe inserat. Ghirlandele luminoase si lampile solare pentru gradina sunt cele mai bune optiuni pentru iluminarea acestui tip de spatiu si ajuta la crearea unei atmosfere relaxante. Daca vrei sa iluminezi si poteca dintre terasa si casa, corpurile de gradina solare sunt cele mai potrivite, intrucat nu iti vor incarca factura la energie electrica si nu va trebui sa iti faci griji pentru cum vei amplasa toate cablurile, astfel incat sa nu fie niciun pericol pentru tine si familia ta. 

Planifica-ti atent bugetul

O planificare in detaliu a bugetului te va ajuta sa nu arunci cu banii pe fereastra si sa te asiguri ca iti poti pune in aplicare toate planurile. Ia in calcul toate lucrurile pe care vrei sa le faci, iar la final estimeaza pe plus bugetul cu aproximativ 20%. In aceasta marja de eroare vor intra diferentele de preturi la materiale, precum si posibilele ajustari pe care trebuie sa le faci pe parcurs. Daca stai de vorba cu o echipa de specialisti inainte, s-ar putea sa iti fie mult mai simplu sa ai o vedere de ansamblu asupra costurilor si sa ai certitudinea ca iti poti pune planul in aplicare. 

Sursa foto: Jason Boyd from Pexels

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare