Amenajarea gradinii

#drenaj #gradina #ploaie torentiala #protejare gradina #protejare plante

Cum poti proteja gradina de o ploaie torentiala

O ploaie torentiala sau o furtuna puternica pot face ravagii in gradina pentru care ai muncit foarte mult. Daca plantele din gradina sunt amenintate de precipitatii foarte puternice, ai la dispozitie cateva moduri simple de a proteja gradina de o ploaie torentiala.

Chiar si in lipsa unei adevarate inundatii in gradina, o furtuna si o ploaie puternica afecteaza plantele, mai ales pe cele tinere. Iata ce poti face pentru a reduce pierderile.


Controleaza drenajul apei

Gradinile care incep chiar langa casa sau cele in panta sunt cele mai amenintate de o ploaie torentiala. Este important sa ai la dispozitie butoaie de ploaie pe care sa le pui sub streasina astfel incat sa nu se scurga in gradina si toata apa de pe acoperisul casei.

Daca ai consultat buletinul meteo si stii exact cand sa te astepti la o ploaie torentiala, poti controla drenajul apei si prin saparea unor santuri prin gradina pentru a feri zonele cele mai sensibile. In cazul gradinii in panta, poti sapa santuri perpendiculare cu directia in care curge de obicei apa, pentru a orienta excesul de apa de ploaie catre marginile gradinii.


Acopera plantele delicate

In mod evident, este intelept sa duci la adapost orice planta in ghiveci din gradina. Atunci cand nu pot fi mutate, plantele pot fi protejate de ploaia puternica prin acoperire.

Poti folosi galeti asezat cu gura in jos pentru plantele mai mici si pubele de gunoi pentru cele mai mari. Daca odata cu ploaia au fost anuntate si vanturi puternice, pune o greutate deasupra obiectelor cu care ai acoperit plantele, pentru a preveni rasturnarea lor.

Poti folosi chiar o prelata din plastic gros pentru a proteja o zona mai mare din gradina. Asigura-te insa ca prelata este prinsa bine in tarusi si ca nu atinge deloc varful plantelor. Se va lasa si mai jos sub greutatea apelor.


Creeaza un baraj temporar

In cele mai multe cazui, nu ai timp sa creezi un adevarat baraj in fata apelor, dar cand stii de ploaia torentiala, poti utiliza baloti de fan pentru a controla apele ce se revarsa catre o gradina in panta.


Protectia plantelor in cazul vantului puternic

Cand afli de o ploaie torentiala care va fi insotita si de vant, uneori ai timp si sa legi plantele mai delicate de araci. Este o idee buna si sa aduni sau sa adaugi cat mai mult pamant in jurul tulpinii pentru a scadea riscul smulgerii plantelor de catre vantul puternic.

Sursa foto: mooseyscountrygarden.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare