Zonele reci sau intunecate ale unei gradini pot aparea din mai multe motive. Cel mai adesea, aceste caracteristici sunt prezente in cazul gradinilor orientate spre N, insa umbra poate proveni si din alte cauze: copacii cu coroana bogata, peretii caselor etc.
1 Stabileste cauza umbrei
Nu toate tipurile de umbra sunt la fel. Umbra jurul cladirilor si peretilor inalti este adanca si foarte intunecata. Orientarea peretului face diferenta in aceasta situatie. In cazul in care peretele este orientat spre N, atunci zona respectiva nu va primi lumina aproape deloc in timpul iernii. Vara, florile plantate aici beneficiaza de lumina indirecta. Astfel, plantele iubitoare de umbra, sensibile la lumina directa a soarelui, vor creste foarte bine intr-o zona orientata spre N.
In ceea ce priveste umbra realizata de coroana copacilor, proabilitatea ca plantele sa se dezvolte aici variaza in functie de tipul de pom si de densitatea coroanei acestuia.
2 Ajuta plantele sa primeasca lumina
Atunci cand umbra este creata de un zid, este indicat sa vopsesti suprafata acestuia intr-o culoare deschisa ce poate reflecta lumina. Opteaza pentru alb, crem sau galben. Astfel, plantele din aceasta zona au sanse mai mari sa beneficieze de razele soarelui.
In cazul in care nu poti vopsi peretele respectiv, aplica panouri in spatele tufelor de flori. Culoarea acestora ar trebui sa fie tot una deschisa, insa cea mai buna solutie este folia de aluminiu. Aceasta reflecta perfect lumina si ajuta plantele din jurul ei sa creasca normal. Citeste aici mai multe despre cum poti folosi folia de aluminiu in gradina.
Atunci cand apelezi la aceasta solutie va trebui sa ai in vedere dimensiunea plantelor inainte de inflorire . In cazul in care aplici panoul in spatele unor flori inalte, cele din fata acestora nu vor putea beneficia de lumina reflectata de panou.
3 Alege florile potrivite
Daca umbra este creata de copaci cu coroana foarte stufoasa, atunci este bine sa profiti de perioadele in care acestia nu influenteaza lumina gradinii. Planteaza flori pentru prima parte a anului, ce vor inflori la sfarsitul iernii, inceputul primaverii, in perioada in care copacii nu au infrunzit inca. Opteaza pentru ghiocei, zambile si lacramioare , iar in cazul in care copacii infrunzesc mai tarziu, poti planta chiar narcise si lalele.
"Zonele umbrite din gradina se pot amenaja intr-un mod placut, utilizand speciile de plante care se pot dezvolta in acest mediu: Hosta ( Crinii de vara ), ale caror flori pot fi albe sau mov deschis, cat si plante agatatoare ( Hedera ).
Astfel vom rezolva si problema care apare in cazul in care am incercat sa folosim gazon pentru aceste gradini si nu a putut creste din cauza zonelor umbrite." recomanda Inginerul Bogdan Rosulescu.
Zonele sau colturile umbrite ale gradinii par mult mai mici decat sunt de fapt, iar uneori dispar efectiv din peisaj. Planteaza aici flori in culori deschise si plante cu frunze deschise la culoare pentru a da un plus de lumina si culoare. Astfel poti evidentia intreaga gradina.
4 Corecteaza copacii din zona
In cazul in care gradina nu a fost foarte bine ingrijita anterior, poti opta pentru o solutie salvatoare: corectarea coroanei copacilor. Desi este indicat sa apelezi la ajutorul unui specialist pentru aceasta lucrare, poti incerca si tu, urmand cateva repere:
-
taie crengile din partea inferioara a coroanei; este recomandat ca acestea sa fie taiate cu un fierastrau ; intre zona taieturii si zona de imbinare cu trunchiul este bine sa ramana o portiune de 10 – 15 cm;
-
indeparteaza toate crengutele ce cresc direct din trunchiul copacului;
-
taierile se vor face cu atentie, pentru a nu pune copacul in pericol; este foarte important ca trunchiul sa pastreze coroana in echilibru, iar crengile acesteia sa fie egale ca numar si dimensiune de jur imprejur.
Sursa foto : www.phy.duke.edu