Amenajarea gradinii

#amenajarea gradinii # bulbi flori #flori primavara #flori toamna

Cum fortezi bulbii sa infloreasca iarna

Bulbii infloresc primavara devreme, imediat ce temperaturile incep sa mai creasca si soarele isi arata razele calduroase. Dar aceasta situatie nu este obligatorie. Daca vrei sa ai bulbi infloriti chiar si in toiul iernii, trebuie sa recurgi la procedeul denumit "fortarea bulbilor".

Te-ai intrebat vreodata de ce bulbii se planteaza in solul din gradina inca de cu toamna, pentru a inflori primavara viitoare, si de ce nu ingheata, asa cum se intampla cu majoritatea plantelor? Ei bine, pentru bulbi, frigul si gerul sunt obligatorii, intrucat initiaza un proces biochimic care le permite sa germineze.

Sub efectul temperaturilor scazute, amidonul din bulbi se transforma in glucoza, scazand temperatura la care apa din celulele bulbilor ingheata. Acest proces este asemenator celui in care pui sare pe zapada pentru a impiedica formarea ghetii.

Achizitioneaza bulbi sanatosi si vigurosi

Daca vrei sa ai flori frumoase, trebuie sa folosesti bulbi mari, sanatosi si vigurosi. Fortarea bulbilor este o activitate de gradinarit care ar trebui sa se desfasoare in prima jumatate jumatate a lunii noiembrie, deoarece bulbii au nevoie de 12-14 saptamani pentru a rasari.

Pregateste ghivecele

Odata ce ai achizitionat bulbii, trebuie sa pregatesti ghivecele pentru plantare. Ghivecele trebuie sa aiba un drenaj bun, altfel bulbii pot putrezi in pamant. Pe fundul ghiveciului asaza un strat de pietris sau cioburi de la un ghiveci spart. Deasupra, asaza un strat de nisip, apoi pamant de gradina. Nu este nevoie ca solul sa fie fertilizat, intrucat bulbii vor folosi pentru inflorire substantele nutritive din interiorul lor. Bulbii se ingroape in proportie de 2/3 in ghiveci, astfel incat varfurile sa ramana in afara.

Asaza ghivecele intr-un loc racoros si intunecos

Este momentul sa asezi ghivecele in cel mai racoros si intunecos loc. Poate fi vorba despre un beci, despre un garaj sau orice alt spatiu in care temperaturile sunt pozitive, dar mici. Pentru a fi sigur ca fortarea bulbilor va da rezultate, poti tine ghivecele intr-un frigider.

Daca spatiul ales de tine nu este intunecos, poti acoperi ghivecele cu foi de ziar. Incearca sa nu tii bulbii langa legume si fructe, intrucat anumite substante emanate de acestea pot incetini procesul de germinare.

Muta ghivecele la caldura


Dupa 12-14 saptamani de stat la rece, ghivecele pot fi mutate intr-o camera cu o temperatura de 15-16 grade Celsius. Pe masura ce planta creste, pot creste si temperaturile. Dupa alte 4 saptamani, bulbii vor inflori.

Foto:acultivatednest.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului