Amenajarea gradinii

#gradina #curatare gradina #curatenie gradina

Cum cureti gradina dupa furtuna

Dupa o furtuna de vara sau cateva zile de vreme urata, gradina ta are nevoie de mai multa atentie decat de obicei. Rezerva-ti putin timp sa o cureti. In felul acesta, nu doar aspectul va fi mai placut, dar si plantele se vor dezvolta mai bine.

Iata cateva lucruri de care poti tine cont cand cureti gradina dupa furtuna:

1. Curata resturile de plante

Uita-te la fiecare planta in parte pentru a vedea cat de mult a avut de suferit. Strange florile, crengile si frunzele cazute sau rupte. Plantele vor inflori mai bine daca elimi florile distruse de vant si ploaie. Uita-te dupa plantele care au frunzele colorate in maroniu. Se poate ca acestea sa fie un semn al radacinilor afectate de prea multa apa. In unele cazuri, frunzele maronii se intalnesc la plantele cu radacini adanci, in alte cazuri se intampla la plantele inghesuite.

Nu uita sa indepartezi stratul de mulci pentru ca pamantul sa se usuce in jurul plantelor. In acest fel, nu risti ca acestea sa mucegaiasca. Tine cont de faptul ca gradina ta poate sa fie luminata diferit de soare in diverse parti si, prin urmare, exista zone in care este nevoie de mai multa atentie si altele care se usuca de la sine.

2. Aduna fructele si legumele

Dupa o furtuna, se poate sa gasesti cazute legume si fructe, rupte de vant. Aduna-le si foloseste-le pe cele coapte.

3. Ai grija de flori

Ai grija de florile cele mai delicate, mai ales de cele cataratoare. Este posibil ca acestea sa aiba nevoie sa fie fixate din nou pe bat sau pe o pergola.

4. Strange melcii

Dupa o ploaie zdravana, este posibil sa apara mai multi melci in gradina. Strange-i cu mana pentru a evita distrugerea plantelor.

5. Indeparteaza buruienile

O ploaie abundenta poate favoriza cresterea buruienilor. Smulge-le inainte ca acestea sa aiba timp sa se dezvolte.

6. Verifica materia organica si plantele invelite

Daca ai in gradina plante sau compost peste care ai pus o prelata sau o folie de plastic, dupa furtuna este bine sa verifici eventualele scurgeri. Fixeaza mai bine invelisul astfel incat sa protejezi materia organica.

7. Verifica scurgerile

Uita-te daca santurile si sistemele de scurgere functioneaza corespunzator sau daca au fost astupate in timpul furtunii. Apa in exces nu trebuie sa ramana in gradina deoarece se creeaza balti care in timp atrag daunatori. Tot astfel este bine sa verifici si plantele din ghivece. Chiar daca ghiveciul are un orificiu de scurgere, prea multa apa de ploaie poate distruge planta respectiva.

In cazul ghivecelor in care radacinile au crescut prea mult, planta nu mai are suficient oxigen si poate muri. Taie radacinile moarte si schimba compostul cu unul proaspat. Elimina resturile de apa inainte.

8. Gazonul dupa furtuna

Cand gazonul este plin cu apa, se poate ca acesta sa sufere unele distrugeri. Este recomandat sa-l lasi deocamdata. In toamna vei putea face reparatiile necesare.

9. Ocupa-te de animalele salbatice

Daca ai casute pentru pasarele in gradina sau un iaz cu pesti, ocupa-te de vietatile din spatiul tau verde. Se poate ca furtuna sa fi afectat animalele care si-au gasit adapost la tine in gradina si sa fie nevoie de unele reparatii.

Foto: invectis.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare