Amenajarea gradinii

#varza #sezonul rece #cultivare varza

Cum cultivi varza in sezonul rece pentru a avea o recolta timpurie

Varza este o leguma care rezista destul de bine in fata temperaturilor scazute si, daca iti planifici din timp cultura de varza, poti beneficia de o recolta timpurie anul viitor. Pe cat de usor este sa plantezi varza, pe atat de placut este sa o consumi din recolta proprie! Descopera ce pasi trebuie sa urmezi pentru a planta varza in sezonul rece si a avea o cultura reusita pana la sfarsitul primaverii.


Pregateste terenul

Pregatirea terenului pentru viitoarea cultura de varza se face la sfarsitul toamnei. Elibereaza spatiul de toate resturile vegetale care au ramas dupa recoltarea altor culturi si aplica un strat de ingrasamant organic. Specialistii spun ca varza se dezvolta cel mai bine in solul in care a fost o cultura de trifoi, mazare, cartofi sau fasole.

Varza nu se dezvolta bine daca este plantata langa o cultura de capsuni sau rosii, spun specialistii.


Seamana semintele de varza

Pentru a avea o recolta timpurie de varza, este bine sa semeni semintele in prima saptamana din februarie. Pentru acest procedeu ai nevoie de ladite din lemn umplute cu mranita (amestec de pamant, nisip si gunoi de grajd).

Semintele se seamna la o distanta de 2-3 centimetri unele fata de celelalte. Intre randuri este indicat sa lasi o distanta de 8-10 centimetri, pentru ca semintele sa aiba loc suficient de dezvoltare.

Primele frunze apar dupa aproximativ 15 zile de la semanare, moment numai bun pentru repicare. Procedeul de repicare inseamna rasadirea la distante mai mari a plantelor tinere, crescute in rasadnite, pentru a le asigura conditii optime de nutritie. Pentru repicare, poti transplanta plantele in pahare de plastic umplute cu mranita.


Plantarea verzei in sezonul rece

Plantarea rasadurilor insamantate in luna februarie se realizeaza in luna aprilie, cand pericolul de inghet a trecut. Lasa o distanta de 30 de centimetri intre plante si de aproximativ 60 de centimetri intre randuri.

Solul ideal pentru varza este cel bogat in materii organice, bine drenat, cu un pH situat intre 6.5 si 7.5.


Ingrijeste cultura de varza

Dupa 3-4 saptamani de la plantare, este bine sa administrezi solului un ingrasamant pe baza de azotat de amoniu. In zilele racoroase, udarea se face doar daca suprafata solului este uscata complet. In general, este bine sa mentii o umiditate constanta a solului, deoarece, in cazul in care planta nu beneficiaza de apa in mod sistematic, capatanile vor crapa. Cand varza ajunge la maturitate, poti inceta udarile, pentru a preveni craparea capatanilor.

Cultura de varza timpurie are nevoie de 2 prasile intre randuri si 2 prasile pe rand.


Combate daunatorii

Varza este o leguma predispusa la atacul daunatorilor, de aceea este bine sa ii combati pe toata perioada de vegetatie. Varza este atacata frecvent de musca verzei, paduchele cenusiu al verzei, fluturele alb al verzei si plosnitele verzei.


Strange recolta de varza timpurie

Prima recolta de varza din an se poate strange la finalul lunii mai, inceputul lunii iunie, inainte ca vremea sa se incalzeaza prea tare.

Sursa foto: harvesttotable.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului