Amenajarea gradinii

#ingrijire Mirabilis jalapa #Mirabilis jalapa #plante de gradina #flori #plante

Cum cultivi Mirabilis jalapa, floarea care infloreste la ora 16:00

Mirabilis jalapam planta cu flori rosii, albe, roz sau galbene este orginara din Peru. Englezii au denumit-o si "floarea de la ora patru", deoarece infloreste numai dupa amiaza. Daca vrei sa plantezi si tu aceasta florare trebuie sa tii cont de cateva trucuri simple.

Minunea din Peru

Mirabilis jalapa face parte din familia Nyctaginaceae si este o planta perena. Mai este cunoscuta drept minunea din Peru, perla Egiptului, barba imparatului sau frumoasa noptii. Florile ei, in forma de trompeta, infloresc din luna iunie si pana in septembrie, asigurand un colorit frumos in gradina pe toata durata verii. Petalele ei pot fi de o singura culoare sau pot fi colorate in mai multe nuante.

Cum o plantezi

Mirabilis jalapa se inmulteste prin seminte, pe care trebuie sa le plantezi primavara, o data ce a trecut pericolul inghetului. Cea mai potrivita perioada este sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai. Lasa o distanta de aproximativ 20 de centimetri intre cuiburi. Plantele incep sa rasara la aproximativ zece zile dupa ce au fost plantate.

Planta are nevoie de un sol bine drenat. De asemenea, este indiat sa o plantezi intr-un loc insorit din gradina, dar se poat adapta cu usurinta si in zonele partial umbrite.

Ingrijire

In general, este o planta rezistenta la boli si daunatori si nu are nevoie de ingrijiri speciale. Trebuie sa ai grija sa sa o uzi regulat cand este seceta. De asemenea, trebuie sa smulgi buruienile care cresc in jurul acesteia, nu doar din cauza aspectului urat, ci si pentru ca "ii fura" substantele nutritive din sol.

Poate fi plantata si in ghivece

Florile ei cu un parfum delicat, asemanator cu cel al lamaii, se deschid doar dupa amiaza, incepand cu ora 16:00, si raman inflorite pe tot parcursul noptii, iar dimineata "se ascund" din nou de lumina. Fiindca are florile viu colorate, poate fi plantata mai ales de-a lungul aleilor pietruite, dar si in ghivece, pentru a-ti infrumuseta terasa si balconul.

Surse foto: zvetki.ru, asergeev.com, jacques-briant.fr, davesgarden.com, petalthoughtleaf.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului