Amenajarea gradinii

#arbusti #gradina #arbusti gradina #arbust ornamental #forsythia

Cum cresti arbustul ornamental Forsythia

Forsythia sau Forsitia este un arbust ornamental din familia Oleaceae. Daca vrei sa aduci o pata de culoare in gradina ta, mai exact galbenul intens, atunci aceasta planta nu trebuie sa lipseasca din peisaj. Coloritul senzational face din Forsythia un arbust de o frumusete rara.

In lume exista in jur de 11 specii de Forsythia, cele mai multe originare din Asia de Est. Denumirea plantei provine de la numele unui celebru botanist scotian, William Forsyth.

Caracteristicile plantei Forsythia

Forsythia creste foarte repede si intr-un an se poate inalta cu aproximativ 60 de centimentri. Nu este un arbust pretentios, insa la fel ca toate celelelate plante, are nevoie de atentie din partea ta. Forsythia are frunze cazatoare si infloreste de obicei la sfarsitul iernii. Florile prezinta 4 petale dispuse in forma de stea.

Frunzele sunt opuse, simple, insa uneori pot fi trifoliate, cu o pereche de frunzulite bazale, si variaza ca lungime intre 10 si 15 centimetri. Fructul este o capsula uscata ce contine cateva seminte cu aripi.

Cum cresti Forsythia

Daca vrei sa cresti Forsythia in gradina, trebuie sa stii ca aceasta planta este mare amatoare de soare, deci trebuie sa-i alegi un loc unde lumina soarelui bate cel putin 6 ore pe zi. In privinta solului, Forsythia nu are pretentii, deoarece poate creste in orice tip de sol atat timp cat este bine drenat.

In rest, nu prea ai de ce sa-ti faci griji pentru aceasta planta. Va creste de la sine fara sa fii nevoit sa o pazesti. Nici macar nu trebuie sa te gandesti ca frumoasa ta planta va fi atacata de boli sau daunatori. Expertii spun ca Forsythia este o plant rezistenta, total neinteresanta pentru insecte. Daca, totusi, se intampla ca arbustul sa aiba daunatori, poti folosi un insecticid sau un fungicid.

Daca ai mai multe plante Forsythia, le poti planta de-a lungul unei alei sau de-a lungul gardului. Daca ai una singura, o poti planta individual.

Cum tai Forsythia

Partea cea mai interesanta la Forsythia este taierea. Tinand cont ca este un arbust cu crestere rapida, Forsythia are nevoie de taieri anuale, pentru ca altfel ramurile vor fi inegale si rasfirate. Intai, trebuie sa aplici o taiere drastica a ramurilor de un an. Aceasta operatiune se repeta dupa fiecare inflorire (februarie-martie), avand grija sa lasi cativa muguri care sa dezvolte noi ramuri.

Este bine sa stii ca taierea Forsythiei nu este obligatorie si nu ii afecteaza in niciun fel cresterea. Daca esti multumit de felul in care arata arbustul tau, poti sari peste etapa toaletarii.

Inmultirea arbustului

Forsythia se inmulteste prin ingroparea butasilor lemnosi, folosind ramurile de un an, taiate imediat dupa inflorire.

Fructele de Forsythia, folosite in scop medicinal

Unii experti in remedii naturiste sustin ca fructele arbustului Forsythia pot fi folosite in tratarea anumitor boli. In medicina traditionala chineza, fructele de Forsythia sunt folosite pentru detoxifierea organismului, pentru tratarea gripei si a febrei, precum si pentru tratarea migrenelor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare