Amenajarea gradinii

#busuioc #menta #trandafiri #fluturi #ierburi aromate #flori parfumate

Cum creezi o gradina parfumata

O gradina cu adevarat deosebita este intotdeauna una care ofera atat o priveliste placuta, cat si un parfum incantator. Pentru ca sezoanele urmatoare sa te prinda pregatit, iata cum poti crea o gradina parfumata!



1. Adauga

Ierburile aromatice reprezinta o alegere inspirata pentru o gradina invaluita intr-un parfum deosebit. Printre plantele care nu ar trebui sa lipseasca din perimetrul acesteia se numara:

- rozmarinul: cultiva-l in ghivece , dupa care foloseste-i semintele pentru a-l planta si in gradina in luna mai; pliveste-l des pentru a te bucura de parfumul sau;

- busuiocul: planteaza-l in luna iunie si taie-i varfurile periodic pentru a-i pastra aspectul de tufa;

- menta: pentru a evita ca aceasta planta aromata sa iti invadeze intreaga gradina, alege sa o cultivi in ghivece;

- mararul: pe langa parfumul sau deosebit, mararul este o alegere inspirata in gradina intrucat iti va folosi adesea la prepararea unor mancaruri delicioase.


2. Planteaza mazariche parfumata

Mazarichea parfumata reprezinta o alta alegere inspirata pentru o gradina invaluita in mireseme placute. Planta cataratoare, mazarichea poate atinge si o inaltime de 2 metri. Florile sale sunt mari si au culori variate, de la liliachiu la rosii, albe, roz sau galbene.

Mazarichea se inmulteste prin seminte. Acestea se seamana la inceputul primaverii dupa ce au fost tinute in apa, in prealabil, timp de 24 de ore. Pentru a le proteja, intr-o prima faza plaseaza semintele in ladite cu pamant, plantutele putand fi, apoi, transportate in gradina dupa circa 10 zile (cu conditia sa fi beneficiat de temperaturi de circa 18-20 grade Celsius).


3. Plaseaza plantele parfumate in zona sudica a gradinii

Zonele care beneficiaza de cea mai multa lumina si, implicit, caldura vor fi si mai bine evidentiate daca vei alege sa le imbogatesti cu . O alta optiune ar putea fi sa permiti plantelor sa se extinda pe zidurile sau gardurile orientate catre vest.


4. Atrage fluturii in gradina

Florile parfumate nu vor da gradinii tale doar o mireasma placuta, ci vor atrage si fluturi colorati care vor da viata spatiului din jurul casei. Cateva sugestii? Ai putea sa plantezi menta decorativa (monarda), care imprastie un parfum proaspat, de lamaie. Aceasta are nevoie de soare si de caldura, de aceea plaseaza-o in zona sudica a gradinii. O alta planta care atrage fluturii este buddleia (liliacul de vara).

Evita sa plasezi florile aromate, care atrag fluturi, in imediata apropiere a zonei tale de relaxare din gradina sau a spatiului de joaca pentru copii. Tine minte faptul ca aceste plante atrag atat fluturii, cat si albinele, viespile si bondarii.


5. Opteaza pentru trandafiri

Nu in ultimul rand, nu uita de trandafiri - flori cu un aspect deosebit si cu un parfum pe masura. Printre cele mai vechi si parfumate specii se numara trandafirii Moss care infloresc vara, iar toamna fac fructe.


6. Profita de beneficiile medicinale ale plantelor parfumate

O buna parte dintre plantele aromatice pe care le poti include in gradina este folosita si in scopuri medicinale, in aromaterapie , dar si la gatit. Inainte de a folosi o planta mai putin cunoscuta, insa, asigura-te ca nu este toxica, informandu-te temeinic asupra proprietatilor acesteia.

Sursa foto : anime.desktopnexus.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului