Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #amenajare terasa #amenajare terasa gradina #terasa gradina

Cum amenajezi o terasa in gradina

Amenajarea unei terase in gradina iti ofera posibilitatea de a utiliza spatiul ca zona de recreere. Poti construi o terasa pe pamant, in balcon sau chiar pe acoperis. In acest fel, te vei putea bucura de zilele insorite stand in aer liber, la o ceasca de cafea. Ce trebuie sa stii, insa, atunci cand construiesti o terasa?



1 Alege locul pentru terasa


Poti contrui terasa in curtea casei, pe un balcon sau chiar pe acoperis. Gaseste cel mai bun loc care sa-ti ofere intimitate si liniste. In cazul acoperisului sau balconului, asigura-te ca greutatea podelei si a plantelor poate fi sustinuta de constructie. Masoara locul pentru a sti exact dimensiunile.


2 Curata locul


Pentru a construi terasa, terenul trebuie sa fie nivelat. Curata iarba, scoate pietrele, buruienile si celelalte resturi.


3 Construieste terasa


Niveleaza apoi pamantul si acopera-l cu un strat de pietis sau nisip. Adauga caramizile, asezandu-le astfel incat sa obtii o suprafata plata.

Toarna mortar pentru a fixa caramizile definitiv. In acest fel, suprafata terasei nu va permite cresterea buruienilor si va asigura o suprafata plata, curata. Se mai pot adauga diverse placi ornamentale de gresie, pentru podelele exterioare. Toate aceste straturi asigura inaltimea terasei.

Cand construiesti terasa, principalul factor pe care trebuie sa-l ai in vedere este impermeabilitatea. O terasa necesita un sistem eficient de drenaj, astfel incat apa care se scurge de la ploaie sau de la udarea plantelor sa nu strice podeaua. In cazul unui balcon, nu va fi necesar sa construiesti suprafata, deoarece podeaua este deja existenta.


4 Mobila de gradina


Terasa este spatiul ideal pentru mobila de gradina. Cauta in magazine piese moderne si rezistente la intemperii. Mobila de gradina este extrem de atractiva si foarte variata. Pe langa masa si scaune, poti adauga sezlonguri de plaja, leagane, fotolii din ratan cu forme stilizate etc. Afla cum sa alegi mobila pentru gradina.


5 Bucatarie in curte


O parte din terasa gradinii poate fi utilizata ca bucatarie exterioara. Un astfel de spatiu se amenajeaza cu mobila dintr-un material rezistent la intemperii. Tot aici poti amenaja un spatiu dedicat plantelor aromatice si legumelor. Tot aici se poate instala un gratar de gradina.


6 Plante


In cazul balcoanelor sau acoperisului, terasa poate fi decorata cu ghivece si recipiente suspendate. In cazul plantelor pentru terasa, sunt recomandate acele plante care au radacina fibroasa. Cele cu radacina tare pot sa se dezvolte si sa fisureze terasa. Foloseste flori colorate, ierburi aromatice, floarea-soarelui, trandafiri exotici, orhidee etc. In acest fel, terasa va avea un look exotic, odihnitor.


7 Foisor


Terasa de gradina ofera podeaua ideala pentru instalarea unui foisor. Daca vrei o terasa acoperita, un foisor este cea mai buna alegere. Atata timp cat afara temperaturile sunt placute, poti folosi foisorul ca spatiu de relaxare.


8 Sistem de iluminat


Instaleaza in jurul terasei un sistem de iluminat pentru gradina. In serile tarzii vei avea lumina electrica si vei sta cu placere pana tarziu in noapte afara. In plus, in jurul terasei pot fi instalate felinare din sticla, cu lumanari, care sa confere un aspect romantic acestei zone din curte.

Sursa foto: alphaenvirons.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare