Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #tipuri de gradini #gradina casa #gradina stil francez

Cum amenajezi o gradina in stil francez

Daca iti place armonia si disciplina, stilul francez de amenajare a gradinii s-ar putea sa ti se potriveasca.
 

Zona recomandata pentru gradina in stil francez


Gradina franceza este construita in zone plate, drepte, intinse, spatioase. De aceea, este recomandat ca o gradina frantuzeasca dintr-o curte sa fie amenajata pe un teren bine netezit. Chiar daca la origini aceste gradini sunt uriase, jucand rolul unui parc, poti amenaja asa ceva si intr-un spatiu redus. Va fi, insa, nevoie de precizie in masuratori.

In general, o gradina in stil francez poate fi amenajata intr-o curte prin masurarea spatiului si stabilirea centrului acestuia. Aici se amplaseaza o fantana arteziana , iar in jurul ei se construiesc ronduri de vegetatie si alei. Oricat de mic ar fi spatiul destinat unei gradini frantuzesti, acesta trebuie sa permita cel putin o scurta plimbare.

Nimic nu este lasat la voia intamplarii in gradina franceza. Utilizeaza elementele acceptate si nu te abate de la reguli.
 

Prezenta apei in gradina in stil francez


Apa este o componenta esentiala in orice gradina frantuzeasca. O fantana arteziana sau un bazin decorat artistic se pozitioneaza central, pentru a captiva intreaga atentie. Materialul din care este realizata fantana arteziana trebuie ales cu grija, evitand fantanile cu aspect de kitsch.
 

Vegetatia in gradina frantuzeasca


Plantele dintr-o gradina franceza sunt asezate ordonat, dupa calcule precise. Se folosesc liniile drepte, cercurile, spiralele sau alte forme geometrice foarte bine reliefate. Se pot realiza ronduri de flori rectangulare, serpuite etc.

Dispozitia plantelor din gradina in stil francez este intotdeauna una geometrica si simetrica. In acest fel, decorul natural este bine definit si asigura echilibrul vizual. Se pot folosi flori impozante si elegante precum trandafirii francezi sau crinii imperiali. Se folosesc, de asemenea, flori mici precum panselutele, pentru a realiza un covor de flori. Acesta are intotdeauna margini bine definite si forme gandite in prealabil.

O alta componenta verde este gardul viu , de dimensiuni mici si medii, taiat in forme geometrice. Acesta are un rol decorativ important in aspectul general al gradinii. Il poti folosi, de exemplu, pentru a inchide un rond de flori sau pentru a realiza un mini labirint.

In gradina frantuzeasca, nici copacii nu sunt lasati sa creasca in voia lor. Acestia sunt tunsi astfel incat sa aiba tot un profil geometric, care sa se incadreze bine in peisaj. Copacii se afla intotdeauna pe marginea gradinii, spatiu acesteia fiind destinat numai vegetatiei mici si zonei de plimbare.
 

Aleile


Randurile sau rondurile de flori trebuie sa permita vizitatorilor sa faca plimari printre ele. Gradina in stil francez este un spatiu de socializare din mers.

Plimbarea printre straturile de plante trebuie sa ofere ochiului un peisaj armonios, bine definit si proportionat. Armonia este cuvantul de baza. Aleile sunt realizate din placi sau pietris. Aleile sunt punctate de cate o statuie, boscheti tunsi geometric, banci drepte, fara spatar.

Sursa foto: landscapingnetwork.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului