Amenajarea gradinii

#tipuri de gradini #plante de gradina #gradina #gradina stil englezesc #gradina englezeasca

Cum amenajezi o gradina in stil englezesc

Stilul englezesc este un tip de amenajare care se potriveste in orice gradina. In mare, gradina englezeasca constituie un cumul de plante si stiluri. O astfel de gradina are un aspect bogat, abundent.
 

Cum arata gradina in stil englezesc


Spre deosebire de gradina in stil francez, unde imaginea este curata, cu linii foarte bine delimitate si masurate, gradina in stil englezesc este o explozie de plante. Sentimentul este unul de abundenta, asigurat de o mare varietate de flori elegante, arbusti, plante perene, flori salbatice etc.

Pentru ca lucrurile sa nu scape din control si pentru a evita un look haotic, gradina englezeasca trebuie ingrijita in asa fel incat decorul sa aiba un aer dezinvolt si atractiv. Cu cat este mai colorata, cu atat aceasta gradina pare mai vie si mai primitoare. Iata in continuare cum sa o amenajezi:

1
Gazonul

Intr-o gradina englezeasca, gazonul trebuie sa fie in perfecta stare. Acesta este tuns si irigat in mod constant pentru a-i asigura prospetimea.

2 Alei

Ca si in gradina frantuzeasca, in stilul englezesc gradina are si rol de petrecere a timpului liber facand o plimbare pe alei. Acestea se construiesc, in mod traditional, din piatra.

3 Decorul gradinii in stil englez

Pentru decor se pot folosi diverse: fantana arteziana , statui, mobilier din fier forjat si lemn, foisor acoperit de flori, iaz ornamental, vase de piatra etc.

Un loc aparte il ocupa arcele de flori. Acestea se aseaza in fata casei, la intrarea in gradina, intr-un loc de relaxare din gradina sau pentru a desparti "camerele" gradinei.

4 Plantele unei gradini englezesti

Trandafirul este cea mai importanta floare din stilul englezesc pentru gradina. Se folosesc in special trandafiri agatatori care realizeaza adevarate coroane si stalpi infloriti. Planteaza flori colorate care sa asigure o adevarata simfonie de culoare atunci cand plantele vor face boboci si se vor deschide.

Trandafirii foarte parfumati se aseaza pe marginea aleilor si pe sub ferestre. Cei cataratori pot fi utilizati pentru a delimita spatiile din gradina. Colturile mai intunecate pot fi inveselite tot cu ajutorul trandafirilor.

Desi abundente, plantele trebuie sa fie ordonate. Dedica spatii diferite diverselor tipuri de plante: asigura o zona din gradina pentru plante aromatice , alta zona pentru flori decorative impozante etc. Alege flori care au nevoie de cel putin 6 ore de soare zilnic si combina plante pretentioase, elegante, cu cele rustice.

Aseaza rasadurile cu plante mici de inaltime inspre centrul gradinii si plantele mai inalte spre margini. Construieste randuri de flori multicolore, pentru ca impactul vizual sa fie maxim.

5 Ingrijirea

O gradina in stil englez are nevoie de ingrijire permanenta pentru ca aspectul acesteia sa se pastreze proaspat si dezinvolt, asigurand, totodata, ordinea. In cazul in care plantele nu sunt ingrijite, gradina englezeasca poate sa arate ca o amestecatura fara niciun sens. Una plantele si gazonul si curata buruienile frecvent.

Sursa foto: alfordsenglishgardens.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului