Solul bogat in argila nu este foarte indicat pentru gradinarit, dar daca trebuie sa lucrezi cu el pentru a obtine o gradina de legume sau de flori, trebuie sa cunosti cateva moduri simple de a-ti usura munca.
Un sol argilos , care are in componenta cel putin 35-40% argila, este usor de recunoscut pentru ca ti se lipeste de pantofi si de uneltele de gradinarit si se usuca cu o crusta cu crapaturi in zilele fierbinti. Acest tip de sol este, de multe ori, alcalin in timp ce pH-ul ideal pentru o gradina este usor acid.
Avantajele solului argilos
Densitatea solului argilos il face sa retina foarte bine umezeala si poate si mai bogat in substante nutritive ca alte tipuri de sol. Particulele din solul argilos sunt incarcate negativ si atrag calciul, magneziul si potasiul.
Multi pomi fructiferi si cele mai multe tufisuri cresc bine in sol argilos, insa legumele si florile anuale si perene intampina unele dificultati.
Dezavantajele solului argilos
Cu o compozitie care retine cu usurinta umezeala, solul argilos poate fi foarte dificil de drenat si se incalzeste mai greu primavara, in comparatie cu alte tipuri de sol.
Solul argilos se taseaza cu usurinta, ingreunand cresterea radacinilor plantelor de talie mica. Acest tip de sol poate face probleme si iarna, cand este supus riscului de alunecare, ingreunand foarte mult intretinerea unei gradini in panta.
Plantele cu bulbi nu supravietuiesc de obicei iernii in acest tip de sol, radacinile lor fiind supuse unui risc mare de putrezire din cauza umezelii si a lipsei de oxigen.
Cand solul contine mai mult de 50% argila, aceste probleme devin si mai grave, iar solutia pentru gradina ta ar putea fi razoarele inaltate, care iti permit sa controlezi cu usurinta componenta pamantului in care cresc florile sau legumele tale.
Imbunatatirea solului argilos
Pentru a imbunatati pamantul din gradina ta este nevoie de un efort initial insa intretinerea calitatii solului nu-ti va lua mult. Poti alege sa imbunatatesti doar cateva parti din gradina ta, insa tine cont de faptul ca, odata ce radacinile plantelor ajung sa fie inconjurate de solul argilos, dezvoltarea lor va fi similara plantelor dintr-un ghiveci.
Solul argilos poate fi imbunatatit adaugand un strat de 15-20 cm de materie organica, pe care va trebui sa o amesteci bine cu pamantul din gradina ta. Poti folosi resturile de la un gazon taiat, frunze tocate, balegar putrezit sau compost.
Odata ce ai aplicat uniform stratul de materie organica, trebuie sa-l amesteci bine cu stratul superior (15-30 cm) de sol argilos din gradina ta. Cea mai simpla cale este sapatul si amestecul cu o lopata. Poti folosi si un plug daca sapatul implica prea mult efort fizic, dar aceasta unealta risca sa pulverizeze particulele de sol.
Dupa ce ai imbogatit solul argilos, poti incepe sa plantezi imediat in gradina ta inaltata acum cu cativa centimetri.
Intretinerea gradinii cu sol argilos imbunatatit nu implica prea mult efort, doar adaugarea de materie organica la suprafata solului o data sau de doua ori pe an, ce va continua procesul de imbogatire a solului argilos din gradina ta.