Amenajarea gradinii

#arbusti #gradina #decor #plante de iarna #Cornus mas #plante de sezon

Cornus mas, un arbust cu flori de iarna

Cornus mas este o specie de plante cu flori din familia Cornaceae, originara din Europa, Asia si Orientul Mijlociu. Cornus mas infloreste in sezonul rece, fiind una dintre plantele de exterior recomandate pentru gradina de iarna. Coloritul frunzelor toamna si frumusetea fructelor coapte vara fac ca aceasta planta sa fie interesanta in orice perioada din an.


Aspectul arbustului Cornus mas

Arbustul foios atinge la maturitate o inaltime de pana la 12 metri. Planta are crengi maronii si frunze verzi, opuse, cu o lungime de 10 cm si o latime de 4 cm. Frunzele verzi devin aramii toamna. Scoarta maronie a arbustului se exfoliaza in placi.

Florile arbustului sunt mici si galbene, grupate, cu un peduncul scurt. Acestea apar spre sfarsitul iernii, inainte de cresterea noilor frunzelor.

Cornus mas face fructe mici si rosii, comestibile, cu o lungime de 2 cm si o latime de 1.5 cm. Fructele sunt acrisoare, astringente, au un singur sambure si se coc la finalul verii. Acestea sunt cunoscute sub numele de "coarne".

Planta creste spontan in padurile de foioase, in zonele de deal si de campie, la altitudini mici de pana la 800 metri.


Ingrijirea arbustului Cornus mas

Cornus mas este o planta care prefera locurile insorite sau pe cele in semiumbra. In al doilea caz, Cornus mas creste adesea in apropierea unui copac mai mare decat el.

Este bine ca arbustul sa fie plantat intr-un loc orientat spre sud. Pentru ca arbustul sa se dezvolte bine, aceasta se creste la distanta de plante cu crestere rapida pentru a nu concura pentru resursele din sol.

Arbustul se planteaza intr-un sol obisnuit sau intr-un sol bogat in humus, bine drenat. Planta se taie anual pentru a se indeparta ramurile uscate si partile bolnave, dar si pentru a-i reda forma. In cazul in care se doreste un arbust cat mai mare si mai stufos, se indeparteaza numai partile uscate si cele bolnave. Coroana arbustului tinde sa devina deasa.

Cornus mas se inmulteste prin seminte proaspete, tinute in apa o zi inainte de semanat pentru incurajarea germinatiei. Semintele de Cornus mas se seamana intr-o perioada cu vreme frumoasa, cu temperaturi constante, de aproximativ 20 grade Celsius. O alta modalitate de inmultire este prin butasi.


Avantajele cresterii arbustului Cornus mas

Arbustul Cornus mas este o planta nepretentioasa si usor de transplantat. In gradinile in care se doreste atragerea pasarilor salbatice, Cornus mas constituie o alegere inspirata.

Cornus mas este un arbust folosit in principal ca planta ornamentala. Arbustul atrage atentia asupra lui atat in sezonul cald, prin fructele sale, cat si in sezonul rece, datorita florilor si frunzelor.

Fructele de Cornus mas se folosesc in diverse preparate, de la gemuri la distilarea bauturilor spirtoase. In medicina naturista, din fructele uscate ale plantei se face un ceai impotriva diareei. Din frunzele de Cornus mas se extrag vopsele naturale.

Cornus mas poate fi plantat solitar sau intr-un grup de arbusti. Datorita desimii si frumusetii sale, planta poate fi folosita in gradina pe post de gard viu.

Sursa foto: agroatlas.ru
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului