Amenajarea gradinii

#pomi #ingrijire pomi #ingrijire copaci #copai

Copacii tai au nevoie de ingrijire la inceput de iarna

Odata cu inceputul iernii, copacii sunt expusi in fata elementelor naturii: vant rece, gheata si zapada. Conditiile climatice dure provoaca stres acestor plante. Pentru ca in primavara sa ai copaci vigurosi si sanatosi, ingrijeste-i odata cu intrarea in sezonul rece.

Iata cum sa ingrijesti copacii din gradina ta la inceput de iarna:


1 Foloseste mulci pentru copaci

Toamna si la inceput de iarna, pune un strat de mulci in jurul copacilor. Acest strat retine umiditatea in sol si reduce extremele de temperatura. In plus, stratul de mulci protejeaza radacina copacilor de frigul iernii.


2 Iriga copacii

La inceput de iarna, poti iriga copacii din cand in cand, pentru a le asigura necesarul de apa. Pentru irigari, alege acele zile in care este frig afara, fara ca solul si copacii sa fie inghetati. Pentru copacii tineri, udarea este esentiala in perioada de iarna.


3 Planteaza copaci

In sezonul rece, poti planta noi copaci in gradina ta. Fagul si carpenul sunt copaci rezistenti, potriviti pentru a fi folositi ca o bariera naturala.

Sapa o groapa cu o saptamana inainte si lasa solul sa se stabilizeze. Solul nu trebuie sa fie nici imbibat cu apa, nici inghetat. Planteaza apoi copacii conform necesitatilor fiecaruia. Este bine sa folosesti compost si nisip in groapa respectiva, pentru ca solul sa fie imbunatatit, iar planta sa aiba conditii optime de dezvoltare.

Daca vrei ca noii copaci sa aiba sanse maxime de supravietuire, planteaza numai specii specifice regiunii in care locuiesti. Acesti copaci sunt obisnuiti cu conditiile climatice si nu intampina multe probleme in fixarea radacinii sau in crestere.


4 Verifica si curata copacii din gradina

La inceput de iarna, este un moment foarte bun pentru toaletarea copacilor. Dupa caderea frunzelor, este mai usor sa vezi structura unui copac si sa-i dai forma dorita. Pentru toaletare, limiteaza-te la indepartarea lemnului uscat. Indeparteaza, asadar, ramurile uscate, bolnave sau deteriorate. Fa toaletarea numai in cazul copacilor care au intrat in stare latenta.

In cazul pomilor fructiferi, este importanta tunderea de iarna pentru ca pomii sa faca multe fructe. In cazul copacilor tineri, tunderea de iarna stimuleaza cresterea si stabileste forma pe care o va avea copacul.


5 Protejeaza copacii de fisuri

Copacii pot suferi leziuni din cauza acumularii de zapada sau gheata si chiar din cauza unor animale. Copacii tineri, care sunt mai vulnerabili, trebuie inveliti la baza cu un material tare, din plastic sau panza de sac. Un astfel de invelis protejeaza copacul de fisuri si previne deteriorarea acestuia din cauza temperaturilor de afara.


6 Asigura drenajul

Un sol drenat slab se contracta si se extinde mai mult iarna, comparativ cu un sol drenat bine. Acesta din urma este esential pentru rezistenta copacilor in sezonul rece. Solul bine drenat ajuta radacina sa ramana bine fixata la adancimea corespunzatoare. In acest fel, radacina nu este expusa, iar copacul rezista mai bine iarna, indiferent de schimbarile de temperatura.

Sursa foto: gardensatlakemerritt.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare