Amenajarea gradinii

#mesteacan #arbusti #artar #gradina iarna #cedru

Copacii si arbustii ideali pentru gradina de iarna

Gradina de iarna prezinta mai putin interes in sezonul rece, deoarece lumea este ocupata cu pregatirile pentru sarbatori si isi petrece mai putin timp pe afara. Cu toate acestea, cei care isi doresc sa se bucure de un peisaj deosebit in iarna pot opta pentru copaci si arbusti ideali pentru sezonul rece.
 

Cum alegi copacii pentru gradina de iarna


Copacii si arbustii ideali pentru gradina de iarna trebuie sa indeplineasca anumite caracteristici, astfel incat sa realizeze un peisaj deosebit in anotimpul rece. De exemplu, un copac mic care este ingropat in zapada nu prezinta niciun interes vizual. Iata cateva criterii dupa care poti face o selectie a celor mai potriviti arbori pentru gradina ta de iarna:
 

  • rezistenti la temperaturi mici
  • culoare deosebita, textura aparte, aspect echilibrat
  • inaltime medie sau mare
  • fructe colorate care atrag pasarile salbatice
  • ramuri care capteaza usor zapada
  • frunzis peren.


Copaci si arbusti potriviti pentru gradina de iarna


Artar (Acer griseum)


Acer griseum este o planta de gradina dintr-o specie de artar cu origini in China. Arborele melifer poate ajunge la inaltimi de 8 m, o coroana de 6 m si un diametru al trunchiului de 70 cm. Acer griseum este atractiv datorita scoartei sale fine, de culoare portocaliu-rosiatic.

Arborele prefera sa stea in locuri semiumbrite, iar iarna rezista chiar si la temperaturi de -10 grade Celsius, avand o buna rezistenta la ger. In schimb, vara, artarul trebuie sa fie udat din abundenta. Aceasta planta se dezvolta lent, insa tulpina si frunzele acestuia il fac un candidat ideal in randul plantelor decorative.
 

Mesteacan (Betula nigra)


Mesteacanul este un copac originar din Europa. Betula nigra este un copac decorativ gratie scoartei sale de un rosu-maroniu lucios. Frunzele de un verde inchis in timpul verii capata nuante aurii toamna. Una dintre calitatile mesteacanului este ca acesta poate sa creasca in palcuri, ca arbore de aliniament dar si solitar.

Astfel, Betula nigra constituie o alere potrivita pentru diverse aranjamente de gradina. Cu o forma armonioasa, tulpini si frunze decorative, mesteacanul este un arbore de marime medie, care prospera in solurile umede, dar care se adapteaza usor si in zonele mai uscate.
 

Arbustul Euonymus alatus


Euonymus alatus este un arbust decorativ, cunoscut cu numele de "tufisul in flacari". Lastarii de culoare aramie si foliajul de toamna ofera un spectacol de culoare, fiind de un rosu stralucitor. Acest arbust face parte dintr-o specie rezistenta, nepretentioasa. Astfel, arbustul poate fi plantat atat in zonele de semiumbra, cat si in cele insorite. De obicei, Euonymus alatus este folosit pentru a realiza grupuri de plante si borduri inverzite.

Ramurile sale retin zapada mai usor decat alte plante, iar in iarna arbustul se transforma intr-o masa alba si pufoasa, care constituie un punct de atractie intr-o gradina.

Cedrul de Himalaya


Cedrul de Hilamaya (Cedrus Deodara) este un conifer cu o forma regulata, cu ace de culoare verde aurie. Copacul atinge inaltimi de 10 m si un diametru de 6 metri, avand un ritm de crestere mediu. Pentru a se dezvolta, cedrul are nevoie de soare si un sol jilav. Cedrul se acomodeaza, insa, si la soluri uscate si nisipoase.

Sursa foto: pencilandleaf.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului