Amenajarea gradinii

#toamna #gradina #copaci # gradina toamna

Copaci cu un colorit superb toamna

Desi este un sezon melancolic, toamna fascineaza intotdeauna prin coloritul spectaculos pe care il ofera. Frunzele in tonuri placute de galben, portocaliu si rosu impanzesc strazile, parcurile, curtile si gradinile. Iti doresti sa ai o gradina cu adevarat impresionanta pe durata toamnei? Iata cativa dintre copacii care te vor fascina datorita coloritului superb!


1. Mesteacan


La sosirea toamnei, frunzele mesteacanului se coloreaza intr-o nuanta de galben auriu, care contrasteaza minunat cu coaja sa albicioasa. Pentru a te bucura de el in gradina personala, planteaza-l intr-o zona bine luminata sau in penumbra. Retine, de asemenea, ca mesteacanul va atinge la maturitate o inaltime de 18-20 m, cu un diametru al coroanei de aproximativ 10 m, de aceea este esential sa ii oferi mult spatiu pentru a se dezvolta armonios.

Mesteacanul nu iubeste solurile bogate in calcar ori excesiv de umede, insa nu este nici pe departe un copac pretentios. De altfel, se descurca excelent in solurile sarace in nutrienti, nisipoase. Pentru variatie, poti planta in gradina diverse specii de mesteacan: alb, rosu, negru sau galben.


2. Hammamelis


Un alt copac ale carui frunze se coloreaza in nuante de galben la sosirea toamnei este hammamelisul. De parca nu era suficient, arborele prezinta o particularitate interesanta: florile sale, de asemenea galbene, se pastreaza pe ramuri chiar si dupa ce tot frunzisul a cazut.

Hammamelis sau "alunul vrajitoarelor" atinge o inaltime maxima de circa 6 m, rareori 10 m, si prefera zonele umbroase (penumbra pana la umbra completa). De asemenea, are nevoie de umiditate constanta pentru a se dezvolta in mod corespunzator.


3. Scumpie


Scumpia denumeste doua specii de plante din familia Anacardiaceae. Scumpia americana, desi nativa in zonele sud-estice ale SUA, poate fi cultivata cu succes si in gradinile din Romania. Frunzele de scumpie americana se coloreaza in nuante intense de portocaliu odata cu venirea toamnei.

Pe langa coloritul spectaculos al frunzisului de toamna, scumpia impresioneaza si datorita aspectului florilor sale. Mai precis, florile gri-galbui sunt pufoase, parand a fi invaluite intr-un nor de fum (de unde si denumirea arborelui in limba engleza de "smoketree").

Scumpia poate fi cultivata ca arbore sau ca arbust, in functie de preferinte. In cazul in care este lasata sa creasca in voie, va atinge o dimensiune maxima de aproximativ 12 m. Asigura-te ca o plantezi intr-o zona bine luminata si ca ii oferi o cantitate moderata de apa.


4. Ginkgo biloba


Ginkgo biloba sau arborele pagodelor este renumit pentru proprietatile sale medicinale, insa se poate transforma cu usurinta si intr-un copac ideal pentru o gradina spectaculoasa. Frunzele sale se coloreaza in galben aprins pe timp de toamna, uneori si in nuante placute de portocaliu.

Este un arbore stravechi, datand din Jurasic, ce poate atinge o inaltime de circa 30 m. In general, insa, ramane mai scund. Nu este pretentios, prin urmare poate fi plantat atat in zone bine luminate ale gradinii, cat si intr-unele umbrite.



Foto:  anneofgreengardens.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului