Amenajarea gradinii

#compost #iarna #amenajarea gradinii #lucrari gradina

Continua compostarea si iarna! Iata 5 sfaturi utile

Un gradinar adevarat nu isi pune ustensilele in cui odata cu venirea iernii. Si in sezonul rece exista o serie de lucrari de care trebuie sa tina cont, iar compostarea este una dintre ele. Invata cum sa stimulezi procesul de descompunere si cum sa obtii un compost de calitate si in sezonul rece in doar cinci pasi.


Cum functioneaza compostarea pe timpul iernii


Compostarea este un proces biologic caracterizat prin descompunerea materialelor organice intr-un ritm rapid. Compostul este o strategie de a stimula procesul de descompunere, care in mod normal necesita cativa ani. Bacteriile sunt ingredientele esentiale pentru un compost de calitate. Cu toate acestea, compostarea poate avea loc si in sezonul rece.

Temperaturile ridicate din sezonul cald stimuleaza productia de bacterii care ajuta la procesul de descompunere. Iarna, temperaturile scazute vor incetini acest proces, insa atunci cand temperaturile cresc usor, descompunerea va fi reluata.

Deoarece temperatura aerului afecteaza viteza descompunerii, in sezonul rece trebuie sa iei cateva masuri pentru a obtine un compost de calitate. Uneori, chiar daca temperaturile scad, bacteriile responsabile pentru descompunerea materiilor organice raman active. Centrul gramezii de compost ramane in continuare cald, datorita activitatii bacteriilor.

De asemenea, compostul are nevoie de apa si aer, insa, in sezonul rece, excesul de apa poate fi daunator.


Strategii de succes pentru compostarea de iarna


Exista o serie de masuri pe care le poti lua pentru a proteja compostul de temperaturile joase din sezonul rece. Urmeaza sfaturile de mai jos si vei obtine un compost de calitate.

1. Construieste un acoperis. Gaseste locul ideal pentru pozitionarea gramezii de compost. Apoi, in sezonul rece este indicat sa il acoperi, pentru a preveni acumularea de apa. Cu ajutorul unui acoperis vei controla factorii de mediu si vei proteja compostul de apa si zapada.

2. Ingradeste compostul. In sezonul rece, este indicat sa imprejmuiesti compostul, astfel incat sa nu se imprastie prin toata gradina.

3. Protejeaza cu o folie impermeabila. Iarna, este foarte important sa protejezi compostul de abundenta de precipitatii. In acest scop, foloseste o panza impermeabila sau o foaie de cort, care tin la distanta atat apa in exces, cat si temperaturile scazute.

4. Fa o gramada mai mare de compost. Un compost de calitate se formeaza mult mai bine dintr-o gramada mai mare de materiale organice. In sezonul rece, o gramada mai mare de compost va stimula procesul de descompunere si de dezvoltare a bacteriilor.

5. Faramiteaza materiile organice. Pentru a obtine un compost bun, este indicat sa faci o gramada din materii de mici dimensiuni care asigura o incalzire uniforma. In plus, aceste materii vor izola mai bine compostul de temperaturile exterioare.

Cea mai buna metoda de compostare tine insa de o serie de alti factori. Trebuie sa te gandesti la zona din gradina cea mai potrivita pentru compostare, la climat si temperaturile medii din sezonul rece, dar si la scopul final al compostului.

Sursa foto: apartmenttherapy.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului