Amenajarea gradinii

#pomi fructiferi #gradina #plantare pomi fructiferi #pomi fructiferi gradina

Conditii esentiale pentru plantarea unui pom fructifer

Se apropie perioada cea mai benefica plantarii pomilor fructiferi, iar in acest sens trebuie sa te pregatesti si sa pregatesti gradina, sa imbogatesti solul si sa te asiguri ca ai in dotare toate ustensilele necesare.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca terenul

In primul rand, trebuie sa stii ca pomii fructiferi nu pot fi plantati la o altitudine mai mare de 1500 de metri. De asemenea, este foarte important ca solul sa fie plan, insa unii fructiferi suporta si o panta cu o inclinare de pana la 10%.

In aceasta categorie nu intra si caisul, piersicul sau nectarinul care nu tolereaza decat un sol perfect drept.

Un lucru important este acela ca gradinile in care solul este luto-argilos, nu sunt deloc potrivite pentru plantarea pomilor fructiferi. Cele mai bune sunt cele bogate in humus si solurile brun-roscate de padure. In cazul in care pamantul este mai putin fertil, se recomanda utilizarea unei culturi premergatoare (lucerna) care fertilizeaza solul in mod natural.

Ph-ul solului trebuie neaparat sa fie cuprins intre 5 si 8, iar reactia acestuia sa fie neutra, slab acida sau slab alcalina.

De asemenea, trebuie sa te asiguri ca solul este unul prin care apa patrunde cu usurinta. Pamantul pe care apa balteste, nu este deloc prielnic pomilor fructiferi. Panza freatica are si ea o importanta deosebita, in sensul ca nu trebuie sa fie la o adancime mare de trei metri.

Perioada de plantare

In primul rand, pomul pe care urmeaza sa il plantezi trebuie sa aiba cel putin un metru inaltime si aproximativ 1 - 2 ani.

Verifica radacinile acestuia, care trebuie sa fie sanatoase si sa aiba aproximativ 25 de centimetri. In cazul in care pomii sunt altoiti pe portaltoi vegetativi, trebuie sa aiba un smoc de radacini subtiri.

Ca si perioada de plantare, pomii pot fi plantati incepand de pe 15 octombrie, pana la primul inghet. Doar asa radacinile vor beneficia de umiditate suficienta si se vor prinde cu siguranta. In plus, daca sunt plantati toamna, pomii fructiferi vor reusi sa aiba radacini care au facut un contact strans cu pamantul pana primavara.

De asemenea, specialistii sustin ca pomii fructiferi se mai pot planta si iarna, insa numai daca temperaturile nu scad sub 0 grade Celsius.

Plantarea pomului fructifer

In ziua plantarii, sapa o groapa de aproximativ 50 de centimetri adancime si 50 de centimetri latime si planteaza pomul cu prima ramura orientata catre sud. In cazul in care gropile sapate sunt prea mici, radacinile ajung in pamant nelucrat, tare, cresc anevoios si influenteaza negativ dezvoltarea partii aeriene. De preferat este ca pamantul care este asezat peste radacinile pomului sa fie in amestec egal balegar de vita. Balegarul este un ingrasamant natural care, in acelasi timp, previne deshidratarea radacinilor si stimuleaza vindecarea eventualelor rani.

Imediat dupa acoperirea radacinilor, toarna una sau doua galeti cu apa la radacina fructiferului, insa nu inainte de a tasa bine pamantul de deasupra radacinilor pomului, incepand de la marginea gropii spre interior.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului