Amenajarea gradinii

#compost #iarna #gradina iarna #compost gradina #compost iarna

Compostul din gradina organica: tu cum il menajezi pe timp de iarna?

Procesul de descompunere in interiorul solului este esential iarna pentru ca in primavara solul sa fie fertil, pregatit pentru noile plante. Iarna, temperaturile foarte joase incetinesc acest proces de descompunere. In gradina ecologica, stratul de compost are un rol esential in protejarea solului in sezonul rece.

Iata cateva aspecte de care este bine sa tii cont in menajarea compostului din gradina organica, pe timp de iarna!


Temperatura stratului de compost

Compostul are rolul de a mentine activitatea microbiana in interiorul solului. Conform specialistilor, un compost este un organism viu, un ecosistem in care bacteriile, fungii si microorganismele descompun materia.

Cu cat temperaturile scad, cu atat metabolismul microbilor incetineste. Iata de ce este important ca in gradina ecologica sa li se asigure microorganismelor din compost un climat ideal, prin asezarea de noi straturi proaspete in tot sezonul rece.


Hrana pentru compostul din gradina organica

Pentru a asigura climatul propice pentru microorganismele din compost, trebuie sa le asiguri hrana. Foloseste, in acest sens, resturile din bucatarie. Dieta acestora este bazata pe o combinatie de carbon si azot. Poti folosi coji de fructe si legume, cafea macinata, resturi de plante de interior, coji de oua, gunoi de la gaini sau iepuri etc. Aceste lucruri asigura azotul necesar.

Pentru carbon, sunt bune frunze uscate, paie, hartie de ziar taiata fasii. Ia din soba cenusa si pune in compost deoarece aceasta contine fosfor, potasiu si calciu.

Foloseste toate aceste componente taiate marunt, cu dimensiuni de aproximativ 4 cm. Straturile de compost se incalzesc uniform, iar aceste particule de hrana protejeaza interiorul compostului de frigul iernii. Straturile mentin caldura si gazele in interior.


Udarea compostului in gradina organica

Iarna, vanturile puternice si umiditatea scazuta pot sa usuce compostul. Pentru ca activitatea microbiana sa se mentina, aceasta are nevoie de umiditate. In zilele insorite de iarna, uda compostul din gradina organica atat cat acesta sa fie umed.


Zapada in gradina de iarna

Zapada are rolul de a izola compostul, impiedicandu-l sa inghete. Cand adaugi un strat nou de material, da, intai, zapada la o parte. Lasa stratul de zapada intact in cazul compostului unde nu mai umbli deloc.

In iernile fara zapada, compostul poate fi acoperit cu folie de plastic care mentine in interior caldura si umiditatea.

Sursa foto: quick-and-easy-vegetable-garden.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului