Amenajarea gradinii

#seminte #plante #ingrasamant #sol #gradina #cenusa #amenajarea gradinii

Cenusa, un ajutor binevenit pentru solul din gradina

Cenusa obtinuta in urma arderii lemnelor poate fi utilizata ca ingrasamant natural pentru solul din gradina, intrucat contine o multime de substante granitoare care pot completa carentele de vitamine si minerale. Cenusa este o sursa excelenta de calciu, potasiu si fosfor si, deoarece este alcalina, poate fi folosita pentru a echilibra nivelul de aciditate din sol.


Ce fel de cenusa alegi pentru solul din gradina

Cea mai buna cenusa pentru solul din gradina este cea obtinuta in urma arderii lemnului natural. Bucatile de lemn vopsit, care ti-au ramas dupa ce ai schimbat vechiul gard, sau alte produse de lemn care au fost lacuite si vopsite pot fi arse, dar cenusa obtinuta nu este benefica pentru sol, deoarece contine substante chimice care pot afecta cresterea plantelor.

Cenusa rezultata in urma arderii carbunilor pentru gratar poate avea efecte nocive asupra plantelor, de aceea specialistii spun ca nu ar trebui sa o arunci la intamplare pe pamant.


Colecteaza cenusa

Pentru a avea o cantitate suficient de mare de cenusa pentru fertilizarea solului, este bine sa o colectezi in timpul iernii. Specialistii spun ca cel mai bun recipient pentru depozitarea cenusii este unul din metal.


Imprastie cenusa primavara

Perioada propice pentru utilizarea cenusii in gradina este primavara, inainte de plantarea legumelor sau a florilor, pentru ca substantele nutritive sa aiba timp sa fie absorbite de sol. Expertii spun ca imprastierea cenusii pe pamantul din gradina ar trebui realizata intr-o zi in care nu se anunta ploi, intrucat apa de ploaie spala cenusa, iar eforturile tale de a fertiliza solul sunt in zadar.


Evita sa imprastii cenusa peste semintele care germineaza

Specialistii spun ca este important sa eviti imprastierea cenusii peste semintele care germineaza sau peste cele care abia au rasarit, deoarece potasiul continut de cenusa poate provoca arderea plantei.

Cenusa se presara in jurul bazei plantelor. Pe langa faptul ca actioneaza ca un ingrasamant natural, cenusa va proteja plantele de atacul daunatorilor, in special de cel al larvelor care rod radacinile.


Ce plante adora cenusa

Plante care prefera solurile alcaline (pH 7,5-8) sunt cele care vor reactiona cel mai bine la fertilizarea cu cenusa. Poti folosi cu incredere cenusa pentru culturile de rucola, lavanda, broccoli, anghinare, rozmarin, rosii, legume radacinoase, leguminoase si legume verzi.


Ce plante nu suporta cenusa

Plantele care prefera solurile acide (pH 4,5-6) risca sa se imbolnaveasca sau sa se dezvolte insuficient daca folosesti cenusa pentru fertilizarea solului. Printe plantele care nu suporta cenusa se numara cartofii, coacazele, capsunile si patrunjelul.


Cum stii ce tip de sol ai in gradina

Inainte de a folosi cenusa in gradina, este indicat sa afli ce tip de sol ai. Masurarea pH-ului iti va oferi un raspuns in acest sens. Cel mai sigur mod de aflare a pH-ului solului este sa iei o mostra din sol si sa o trimiti la un laborator. Specialistii recomanda sa iei probe din mai multe zone ale gradinii, intrucat pH-ul poate sa difere.

Tu ai folosit vreodata cenusa ca ingrasamant natural? Ce rezultate ai obtinut?

Sursa foto: caitlynnicholas.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului