Amenajarea gradinii

#gradina septembrie #activitati gradina septembrie

Cele mai importante lucrari pe care trebuie sa le faci in gradina in luna septembrie

Luna septembrie este luna care te avertizeaza ca a sosit toamna. Dar este si una dintre cele mai aglomerate perioade pentru gradinari. In aceasta luna se aduna recolta bogata, fructele si legumele de toamna, dar mai presupune si alte activitati extrem de importante daca vrei o gradina frumoasa cand se va intoarce primavara.

Una din principalele activitati care se fac in luna septembrie este recoltarea semintelor sau roadelor, si curatarea gradinii de plantele uscate. In cazul in care sunt plante perene dar care nu rezista pe perioada iernii (de exemplu: begonii, gladiole, tuberoze, dalii, etc.) bulbii acestora se scot, se planteaza in ghivece cu pamant si apoi se asaza in beciuri sau alte locuri uscate si intunecoase.

Pomii si arbistii din gradina

Daca ai pomi si arbisti in gradina trebuie sa-i cureti si sa-i tai. Acest proces incepe dupa recoltarea specifica din aceasta luna.

Pomii fructiferi trebuie taiati si curatati in septembrie deoarece in aceasta luna riscul aparitiei temperaturilor negative este minim, iar pomii proaspat taiati nu au de suferit. Lucrarile de taiere la pomii fructiferi se executa an de an cu scopul de a stimula fructificarea. De aceasta lucrare depinde in mare masura nivelul producției, calitatea ei, dar si vigoarea plantatiei.

Exista si o exceptie. Daca ai pomi fructiferi ale caror fructe se coc abia la final de septembrie, este bine sa amani aceasta lucrare.

Ce presupune curatarea arbustilor fructiferi?

Aceasta lucrare presupune taieri de intretinere si eliminare a crengilor uscate. Toaletarea acestor pomi se realizeaza in fiecare an si poate avea obiective diverse - taieri de formare, taieri de regenerare, cat si taieri de rodire.

Gradina de legume

La inceputul lunii septembrie se seamana ridichii de luna intr-o zona mai insorita, dar si salata verde, sfecla sau dovlecei de toamna. Poti profita de vremea insorita pentru a mai semana si spanac. Pana la venirea iernii, cultura va fi gata. Insa este bine sa stii ca spanacul este rezistent la temperaturi scazute si poate sa treaca cu bine peste anotimpul rece daca in momentul in care vremea se raceste planta are dezvoltata deja o rozeta de 5-6 frunze.

Gradina de flori

Sigur iti doresti sa vina primavara si apoi vara ca sa-ti admiri florile din gradina. Dar pentru asta trebuie sa te ocupi de acest lucru in septembrie, cand poti planta bulbii. Este bine sa alegi bulbi vigurosi, de calitate, daca iti doresti lalele si narcise care sa creasca armonios. Solul cald si pamantul umed din septembrie sunt ideale pentru plantarea coniferelor si arbustilor vesnic verzi. Tot in septembrie, poti sa schimbi arhitectura gradinii.

Balcoane si terase

In septembrie este momentul sa-ti pregatesti balconul pentru urmatoarele doua anotimpuri, iarna si primavara. Bulbii se pun in vase cu pamant se se ingropa pentru incoltire. Atentie la plantele mediteraneene de ghiveci si verdeturile din ghivece, precum menta. Acestea nu trebuie fertilizate inca, pentru a evita cresterea abundenta. In ultimele zile ale lunii, cand temperaturile scad, plantele sensibile, precum cactusul, trebuie bagate in casa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului