Amenajarea gradinii

#greseli #gradinarit #gradina #amenajarea gradinii

Cele mai frecvente greseli de gradinarit

Gradinaritul este o activitate placuta si relaxanta ce iti poate aduce multe impliniri si satisfactii personale. Insa aceasta activitate se poate transforma foarte usor intr-un hobby foarte costisitor si care iti rapeste o parte importanta din timpul personal daca nu prea te pricepi la ea. Indiferent daca esti novice sau nu in gradinarit este bine sa cunosti cele mai frecvente greseli pe care le poti face pentru a te feri de ele:


1 Prea putin compost


Ingrasamintele naturale reprezinta cheia pentru o gradina sanatoasa. Compostul are rolul de a suprima dezvoltarea buruienilor si de a retine umezeala in pamant astfel ca plantele sa se dezvolte armonios.

De asemenea, compostul reduce impactul pe care il poate avea o furtuna asupra plantelor si ajuta la mentinerea unei temperaturi optime in sol astfel ca este bine sa asezi un strat de 5-10 cm de compost la baza plantelor.


2 Udatul in exces


Aceasta greseala comuna este foarte daunatoare pentru plantele tale pentru ca poate duce la putrezirea radacinilor.

In general este bine sa eviti sa uzi plantele daca meteorologii anunta ploi iar pe timpul verii este recomandat sa uzi florile dimineata devreme sau seara, nicidecum in timpul pranzului.

De asemenea, respecta perioadele de repaus ale plantelor.
 

3 Achizitionarea de plante deja inflorite


De cele mai multe ori plantele pe care le cumparam din magazine sunt fortate sa infloreasca prin metode artificiale in afara sezonului specific.

Astfel, se intampla adesea ca, odata ce sunt aduse acasa sau plantate in gradina, plantele respective sa-si piarda florile.

De aceea este bine sa te interesezi daca acestea se afla in sezonul de infloriere sau nu.


4 Nerabdarea


Se intampla adesea sa ne dorim cu nerabdare ca plantele noastre sa infloreasca sau sa rodeasca mai repede insa acest lucru nu inseamna ca udandu-le mai des sau focusandu-ne atentia asupra lor, acestea se vor si dezvolta mai repede.

Plantele perene, spre exemplu, au nevoie de circa trei ani pentru a atinge inaltimea maxima. Inainte de a cumpara o planta si de a o insamanta in gradina este bine sa citesti cu atentie informatiile legate de ea.


5 Aglomerarea gradinii


Este bine sa pastrezi o distanta minima intre plante pentru ca altfel le vei sufoca atat pe ele cat si solul in care sunt insamantate.

In plus, in timp, plantele cu o dezvoltare mai puternica le vor domina pe celelalte si le vor lua locul.

In caz ca nu stii de cate plante ai nevoie pentru gradina ta este bine sa ceri sfaturi de la specialisti pentru ca ei iti vor furniza informatii legate de cresterea si dezvoltarea lor.


6 Cheltuieli foarte mari


Gradinaritul poate fi o activitate destul de costisitoare pentru ca unele plante si arbusti au nevoie de ingrijiri speciale pentru mentenanta . Insa tot timpul exista optiuni mai ieftine.

Spre exemplu, daca vrei sa-ti amenajezi o gradina de legume incepe prin a creste rasaduri din seminte. Semintele sunt mult mai ieftine in comparatie cu plantele mai mari achizitionate din magazin.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare