Amenajarea gradinii

#terariu #plante #gradina

Cele mai bune plante pentru terarii

Terariile, acele gradini miniaturale spectaculoase, sunt din nou la moda. Daca iti doresti sa le inserezi si tu in locuinta ta, descopera care sunt cele mai indicate plante pentru aceste gradini in miniatura!



1. Pilea involucrata

Una dintre alegerile recomandate pentru terarii se refera la planta Pilea involucrata, varianta "Moon Valley". Aceasta are fruze verzi, cu substrat rosu si flori roz. Terariul cu Pilea involucrata poate fi plasat si in spatii mai putin luminoase, intrucat planta tolereaza bine aceste medii. O planta pitica, Pilea involucrata "Moon Valley" este o alegere ideala pentru gradini miniaturale, de tipul borcanelor sau a clopotelor din sticla.


2. Cryptanthus bivittatus

O alta planta ideala pentru containerele transparente este Cryptanthus bivittatus. Aceasta apartine familiei Bromeliaceae si mai este cunoscuta si sub denumirea de Criptantus sau steaua pamantului. Originara din America Centrala si de Sud, Criptantus are frunze cu margini ondulate, colorate in nuante de verde, roz, rosu sau maro. Pentru a se dezvolta armonios, are nevoie de umiditate ridicata. Criptantus creste incet si atinge o inaltime de maxim 15 cm, fapt care o transforma intr-o candidata perfecta pentru terariul tau.


3. Fittonia verschaffeltii

Fittonia verschaffeltii sau planta piele de sarpe reprezinta o alegere tropicala inedita si spectaculoasa, datorita frunzelor sale cu model deosebit, variegate, in culori ce variaza de la purpuriu la verde. Planta se simte excelent in medii umede si calde (care pot fi asigurate cu usurinta in interiorul unui terariu ) si atinge o inaltime de maxim 30 cm (la maturitate).

Pentru ca planta piele de sarpe sa se dezvolte armonios in interiorul terariului, este recomandat sa ii creezi urmatoarele conditii: plaseaza un strat de circa 5 cm de pietricele, amestecate cu carbune activ, pe fundul vasului de sticla, dupa care amenajeaza containerul in mod obisnuit. Acest substrat va actiona ca un filtru benefic pentru Fittonia verschaffeltii.


4. Peperomia

Peperomia caperata, una dintre speciile genului Peperomia, este o planta cu aspect deosebit, sub forma de tufa compacta. Are funze in forma de inima, in general de culoare verde inchis, iar florile sunt albe, sub forma de spic lung. Planta nu depaseste inaltimea de 25 cm, de aceea poate fi crescuta in interiorul unui terariu. Are nevoie de lumina scazuta, umiditate ridicata si pamant de flori de buna calitate - pentru a se dezvolta armonios, plaseaza pe fundul containerului un strat de circa 5 - 8 cm.


5. Selaginella kraussiana

Selaginella kraussiana este o planta originara din Africa de Sud, cu frunze mici, verde deschis, sub forma de solzi, care ii ofera un aspect inedit. Ideala pentru vasele din sticla, planta nu depaseste inaltimea de 15 cm, insa are tendinta sa se dezvolte pe latime, atingand dimensiuni de pana la 60 cm, daca nu este taiata frecvent. Selaginella kraussiana are nevoie de un sol in permanenta umed, fara a beneficia, insa, de o cantitate prea mare de apa, care ii va dauna.

Sursa foto: core77.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare