Amenajarea gradinii

#copaci #gradina #arbusti #curte #cultivare pomi fructiferi

Cei mai potriviti pomi, copaci si arbusti pentru o curte mica

Viata la oras devine apasatoare pentru tot mai multi oameni si unii incep sa se reorienteze catre viata la curte. Fie ca se muta de la bloc la casa fara a parasi orasul, fie ca isi construiesc un "cuib" undeva in mijlocul naturii pentru a avea unde sa fuga de tumultul mediului urban, sunt tot mai multi cei care incep sa aprecieze viata la curte si beneficiile ei.

Daca te numeri printre cei care au dat sau vor sa dea viata la bloc pentru un trai mai aproape de natura sau daca vrei sa iti reamenajezi curtea, iata care sunt cei mai potriviti pomi si copaci pentru o gradina nici prea mare, nici prea mica, in care sa te poti simti ca in rai.

Ce trebuie sa stii inainte de a planta pomi in gradina

Omul are copaci in curte pentru umbra, fructe sau flori, fiecare dupa gusturi si nevoi. Inainte de a incepe sa iti "impaduresti" curtea, ai nevoie de putina documentare.

Afla ce pomi sau copaci se simt cel mai bine in zona in care locuiesti, cat de mari vor creste, cat de repede sau de incet se vor dezvolta, de ce ingrijiri au nevoie, ce tipuri de sol prefera.

Foarte important este sa stii si ce se intampla sub pamant odata ce ai plantat un copac. Nucul, spre exemplu, in afara de faptul ca are o umbra deasa si racoroasa, poate dezvolta radacini la fel de mari cat coroana; prin urmare, nu este deloc indicat sa fie plantat aproape de casa, deoarece ar putea dauna fundatiei.

Cand alegi pomii pe care ti-i doresti in gradina este bine sa te gandesti si la pozitionarea lor, pentru eficienta, dar si pentru un aspect ingrijit si aerisit.

Pomii cu fructe mici vor atrage pasarile, iar acestea vor crea o atmosfera superba, insa e bine sa stii ca ar putea sa se "serveasca" din recolta. Merii, perii sau ciresii te vor rasplati anual cu roadele lor, insa au nevoie de tratamente si toaletari repetate pentru acest lucru.

Arbustii pot fi o idee buna pentru ca pot fi taiati astfel incat sa arate ca niste copacei (de exemplu calinul - foto sus, liliacul sau salcioara).

8 copaci care se potrivesc de minune in gradini mici

Daca nu ai suficient spatiu pentru a cultiva copaci si pomi fructiferi, nu inseamna ca nu o poti face. Trebuie doar sa faci alegerile potrivite.

Artarul japonez

Nu dezvolta o coroana foarte mare, iar toamna il va transforma intr-o "betie" de culori. Creste cel mai bine in zone umbrite si adapostite. Poate fi plantat direct in pamant sau intr-un ghiveci mai mare.

Parul ornamental

Este un pom fructifer de talie medie, insa fructele sale nu sunt comestibile. Infloreste, insa, abundent, iar coroana sa deasa te va adaposti la umbra ei. Parfumul florilor parului ornamental va atrage, insa, multe albine.

Piersicul

Este poate cel mai potrivit pom fructifer pentru gradinile mici. Creste incet, insa va rodi repede dupa plantare, iar coroana poate fi tinuta usor sub control prin toaletare anuala. Adora locurile in care se bucura din plin de soare si caldura si vor fi un spectacol pentru simturi de primavara pana toamna.

Magnolia

Toata lumea stie ce spectacol de culoare si delicatete poate oferi o magnolie inflorita. Pentru gradinile mici, alegeti, insa, soiuri care nu dezvolta o coroana ampla, cum ar fi Magnolia wilsonii, Magnolia Alexandrina, Magnolia stellata sau Magnolia Sayonara.

Smochinul

Este un pom care dezvolta o coroana bogata, cu frunze mari, iar in toamna fructele sale dulci vor fi un deliciu. In plus, frunzele si lastarii sai au proprietati terapeutice uluitoare. Are nevoie de lumina directa a soarelui pentru a se dezvolta si a rodi.

Paducelul

Este un copac decorativ care nu va creste mai mult de 5-6 metri, insa daca este tuns periodic, poate fi mentinut la o dimensiune optima pentru a nu deveni prea impunator pentru o gradina mica.

Marul

Este un pom fructifer potrivit in orice curte sau gradina, insa trebuie sa stii ca poate atinge dimensiuni impresionante. Poate fi controlat prin toaletari si taieri, insa lastarii sai se vor inalta foarte mult. Totusi, recolta bogata pe care ti-o poate oferi un mar merita orice efort

Tuia

Supranumit si arborele vietii, tuia se potriveste in orice gradina si se pastreaza la dimensiunile dorite prin taiere. Au o viata lunga si iti vor bucura simturile. Pentru curti mici, poti opta pentru soiuri de dimensiuni reduse.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare