Amenajarea gradinii

#arbusti #Azaleea #camelia

Cei mai frumosi arbusti care infloresc primavara

Chiar daca sezonul rece este departe de a se fi terminat, acum este momentul sa iti planifici gradina pentru urmatoarele anotimpuri! Iti doresti o gradina plina de culoare la sosirea primaverii? Iata cativa arbusti care te vor incanta cu parfumul si culoarea lor in urmatoarele luni!



Azaleea


Azaleele sunt plante cu flori frumoase, originare din zone cu ierni blande. Una dintre cele mai spectaculoase specii de azalee este Rhododendron simsii, care se dezvolta sub forma de tufa sau arbust. Florile sale sunt de la albe la violet, trecand prin toate nuantele intermediare (roz, rosu etc.). Are nevoie de temperaturi ridicate (circa 22-25 grade Celsius) in timpul zilei si de penumbra, pentru a se dezvolta armonios.


Kolkwitzia amabilis


Un arbust mai putin cunoscut, Kolkwitzia amabilis este originar din China. L-ai putea insera in gradina ta datorita florilor spectaculoase, sub forma de clopotei roz cu alb, care apar spre sfarsitul primaverii. Kolkwitzia amabilis atinge o inaltime de circa 2 - 3 m, insa nu se dezvolta intr-un ritm alert. Are nevoie de zone insorite (insa se poate adapta in penumbra) si un sol cu pH neutru. Kolkwitzia amabilis face fata cu brio perioadelor de seceta.


Spiraea prunifolia


Un alt arbust nu tocmai raspandit, dar spectaculos, Spiraea prunifolia isi are originile in China. Florile sale imaculate apar in lunile martie-aprilie. Insa Spiraea prunifolia iti va infrumuseta gradina si la sosirea toamnei, datorita fruzelor care capata un colorit special in aceasta perioada. Pentru a te bucura pe deplin de arbustul Spiraea prunifolia, plaseaza-l intr-o zona bine luminata a gradinii si uda-l moderat. Intrucat nu are nevoie de multa apa, rezista in perioadele de seceta prelungita.


Erica carnea


Un alt arbust spectaculos este Erica carnea, o planta originara din centrul si sudul Europei. Unul dintre punctele sale forte este faptul ca are mereu frunzele verzi. In plus, ofera flori delicate - albe, roz sau rosii - intr-o tufa de dimensiuni reduse, cu o inaltime de maxim 25 cm si un diametru de 60 cm. Erica carnea se dezvolta armonios in zone luminoase sau partial umbroase si trebuie protejata pe durata iernii, intrucat va avea de suferit in urma gerului (printre altele, crivatul ii va colora frunzele in maro).


Camelia


Una dintre cele mai populare plante de gradina, Camelia incanta datorita florilor sale superbe (roz, rosii, albe). Genul Camellia include circa 120 de specii originare din sud-estul Asiei, China si Japonia. Dintre acestea, cea mai apreciata si renumita specie ramane Camellia japonica ( trandafirul japonez ). In general, cameliile se simt excelent in zone umbrite si umede, in soluri acide, bine drenate.


Deutzia


Arbustul Deutzia, o prezenta destul de rara in gradinile din lumea intreaga, este originar din China, Japonia si Mexic. Genul Deutzia include circa 50 de specii, cea mai faimoasa fiind Deutzia scabra. Arbustul ofera flori albe si roz primavara sau vara, in functie de specie. Si, deoarece anumite variante sunt foarte parfumate, arbustul Deutzia merita plantat in apropierea ferestrelor sau a aleilor. Atinge o inaltime de maxim 2 - 3 m si poate fi taiat astfel incat sa ia aspect de tufa.

Sursa foto: tinaramsey.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului