Amenajarea gradinii

#compost #ingrasamant # ingrasamant organic #vermicompost

Ce trebuie sa stii despre vermicompost

Vermicompostul este un ingrasamant organic obtinut in casa din deseuri menajere, cu ajutorul ramelor. Procesul de reciclare a resturilor alimentare asigura un ingrasamant nutritiv, negru, cu miros teluric, foarte util pentru cresterea plantelor.

Vermicompostul poate fi realizat atat in casa, cat si spatiul exterior. In acest fel, compostarea cu rame este o activitate care poate fi desfasurata pe toata durata anului, inclusiv de cei care locuiesc in apartament si inclusiv iarna.


Recipientul pentru vermicompost

Pentru vermicompost este nevoie de un recipient cu o inaltime intre 20 si 30 cm. Recipientul trebuie sa fie suficient de inalt pentru a incapea primul strat, resturile alimentare si, in final, ramele care se hranesc in straturile superioare. Un vas prea adanc duce la mirosuri neplacute. Pe fundul acestuia se fac intre 8 si 12 gauri pentru aerisire si drenaj.

Vasul folosit trebuie sa aiba dimensiunea potrivita in functie de cantitatea de resturi menajere care vor fi descompuse de rame. Astfel, la jumatate de kilogram de resturi alimentare, este nevoie de o suprafata de 33 cm.

Recipientele folosite sunt cele din plastic sau lemn. Exista posibilitatea de a cumpara asa ceva din magazinele de specialitate sau de a folosi un sertar sau o cutie veche din casa. Vasul se ridica pe caramizi, iar sub el se pune o tava de colectare. Lichidul scurs se poate folosi mai tarziu la plante, pe post de ingrasamant.


Asternutul pentru vermicompost

Asternutul pentru vermicompost se face din hartie maruntita de ziar, hartie pentru imprimanta, balegar vechi, paie, frunze tocate. Asternutul se umezeste bine, pana cand absoarbe apa si nu ramane surplus de lichid. 3 patrimi din recipient se umplu cu asternut umed, peste care se adauga pamant si nisip.


Ramele pentru vermicompost

Pentru vermicompost se folosesc rame Eisenia foetida, cumparate de la fermele de rame. La 225 gr de gunoi alimentar este nevoie de 450 gr rame.


Resturile alimentare

Ca resturi alimentare, se folosesc paste, fructe, zat de cafea, malai, coji de oua etc. Alimentele trebuie tocate pentru a putea fi digerate. Nu se folosesc pentru compostarea cu rame resturi alimentare cu grasimi, carne, oase, ceapa, usturoi.

Sursa foto: kalpuinternational.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului