Amenajarea gradinii

#pomi fructiferi #gradina #taiere pomi fructiferi

Ce trebuie sa stii despre taierea pomilor fructiferi

Taierea pomilor fructiferi este recomandata in fiecare toamna, dupa ce pomii au intrat in repaus vegetativ. Taierea este importanta atat pentru curatarea copacilor de crengile bolnave, cat si pentru a stimula dezvoltarea ulterioara a ramurilor si, implicit, a roadelor.

Este bine sa stii ca taierea pomilor este o operatiune dificila, care necesita cunostinte specifice, de aceea, daca nu ai mai realizat aceasta activitate, iti recomandam sa apelezi la ajutorul unui specialist.

De ce ai nevoie pentru taiere

Taierea pomilor fructiferi nu se poate realiza fara cateva ustensile de gradinarit. Ai nevoie de foarfeca de gradina, scara extensibila, manusi de gradina (pentru pomii care au "tepi", cum este prunul), foarfeca de crengi cu maner ergonomic, fierastrau cu rama.

Sfaturi elementare pentru taierea pomilor fructiferi

Inainte de a incepe taierea pomilor fructiferi, este recomandat sa analizezi starea de sanatate a acestora. Elimina toate crengile uscate, rupte sau afectate de boli, pentru a impiedica raspandirea bolii si la crengile sanatoase. Taierea ramurilor se face cat mai aproape de baza, evitand ranirea scoartei.

Ramurile care se intercaleaza sau sunt crescute in interiorul coroanei trebuie taiate in timpul operatiunii de toaletare a pomilor, pentru a permite patrunderea soarelui pe ramurile sanatoase si frumoase. Este bine sa stii ca pomii fructiferi cu coroane dese, in care lumina nu patrunde destul, sunt predispusi la atacul bolilor si al daunatorilor.

Tipuri de taieri

Taierile de formare - se aplica pomilor tineri, de la plantare pana la intrarea pe rod. Scopul acestei taieri este formarea unei coroane simetrice. Mugurii din varful fiecarei ramuri cresc mult mai repede decat cei de la baza, asa ca, cu cat scurtam mai mult aceste ramuri, cu atat pastram pomul la o inaltime convenabila.

Taierile de rarire si fructificare

Taierile de rarire si fructificare se aplica pomilor pe rod si urmaresc echilibrarea proceselor de crestere si rodire pe tot parcursul vietii pomului. Rodirea este tot mai abundenta de la an la an.

Taierea de rarire si fructificare se executa diferentiat in functie de varsta pomului, prezenta sau absenta rodului sau a cresterilor, particularitati de crestere si rodire pe care le prezinta combinatia soi – portaltoi.

Taierile de regenerare

Taierile de regenerare sunt necesare pentru pomii fructiferi batrani si au ca scop prelungirea perioadei de rodire pentru anii viitori.

Taierile de corectie

Taierile de corectie se aplica pomilor care au fost netaiati sau celor care au fost taiati gresit de-a lungul timpului. Prin urmare, daca ai taiat gresit un pom, din lipsa de experienta, poti corecta problema in anul urmator.

Taierile in verde

Taierile in verde se aplica unor pomi fructiferi precum cires si piersic. Operatiunea este necesara pentru a ajuta la obtinerea unor recolte viitoare abundente. Ele trebuie sa fie insotite si de alte activitati de ingrijire a pomilor, cum ar fi sapatul, varuitul si stropitul.

Foto: recolta.eu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului