Amenajarea gradinii

# amenajare gradina verticala #plante gradina verticala #realizare gradina verticala #gradina verticala #amenajare gradina #gradina

Ce trebuie sa stii despre o gradina verticala

Gradinile verticale sunt de mare efect si oricine poate realiza asa ceva in propria casa, mai ales daca doreste sa faca economie de spatiu. Ideea de gradina cu ghivece este ideala daca nu se dispune de un pat traditonal de gradina, dar necesita mult spatiu. O gradina verticala, insa, este realizata pe un perete si presupune asezarea plantelor astfel incat sa se foloseasca la maxim spatiul disponibil, oferind un maxim de verdeata si facilitand intretinerea si udarea ei.

Etapele realizarii unei gradini verticale

Desi realizarea unei astfel de gradina poate fi descurajanta daca nu stii de unde sa incepi, oricine isi poate concepe propria gradina verticala, urmand cateva etape:

1, Alege tipul de gradina dorit - Exista mai multe tipuri de gradina verticala si anume - gradina ghiveci (plantele sunt puse in ghivece si atasate pe un perete), gradina de buzunar (plantele sunt incorporate in buzunare de pasla sau de panza), gradina verticala intr-o arie de plastic sau de lemn cu nise pentru plante, gradina verticala plantata intr-un palet cu plasa care sa tina pamantul, etc.

2. Alege locul unde o vei plasa - Gradina verticala se poata plasa atat in interior, cat si in exterior. Trebuie tinut cont, insa, de tipul de expunere la soare de care plantele vor avea nevoie.

3. Alegeti plantele - Gradinile verticale pot fi populate cu ierburi aromatice pe care sa le folosesti si in bucatarie, cu legume, plante perene, plante erbacee, plante lemnoase, ferigi, etc. Soiurile lemnoase (copaci, arbusti sau vita de vie) au tulpini rigide si vor creste paralel cu podeaua, ramanand afara in loc sa curga pe langa perete, in timp ce plantele erbacee (florile sau ferigile), au tulpinile moi si vor curge in jos pe masura ce se dezvolta.

4. Combina plantele cu aceleasi necesitati si ritm de crestere - Este recomandat sa alegi plante care fie necesita toate soare, fie necesita toate semiumbra sau umbra si care au si aceeasi rata de crestere. Daca vei pune o planta cu cresterea lenta langa una cu cresterea rapida, planta mai agresiva o va umbri si eclipsa pe cealalta.

5. Incepe cu elementele de baza ale plantarii - Gardinile verticale se usuca la fel ca si cele realizate in ghivece, iar pozitia solului ajuta la retinerea apei si la mentinerea umiditatii. Un alt factor important de care trebuie tinut cont este gravitatia care face ca apa sa curga in jos, de aceea plantele care nu necesita multa apa se planteza in partea superioara pentru ca acea parte se dreneaza cel mai repede, in timp ce in partea de jos se vor pune plantele care necesita mai multa apa.

6. Pregateste inainte plantele pe orizontala- Inainte de a le planta pe panoul vertical, se recomanda sa cresti plantele pe orizontala timp de cateva saptamani, pentru a permite radacinilor sa se dezvolte si sa ajute la mentinerea solului. De asemenea, pe masura ce planta creste, o poti inclina spre pozitia verticala treptat.

7. Asigura-ti un sistem de irigare prin picurare - La inceput, gradina verticala va necesita mai multa intretinere decat o gradina obisnuita sau cea din ghivece. Zidurile vii sunt mai compacte si au mai putin sol, de aceea necesita udare mai deasa, iar pe verticala poate fi dificil. Un sitem de irigare prin picurare poate rezolva orice problema.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare