Amenajarea gradinii

#amenajarea gradinii toamna # gradina de toamna # gradina toamna #amenajare gradina #toamna

Ce trebuie sa stii despre amenajarea gradinii toamna?

Daca vrei sa te bucuri de gradina ta inca de la sosirea primaverii, trebuie sa o pregatesti din timp. Avand in vedere ca vara este pe final, trebuie sa ai in vedere cateva lucrari de intretinere pe care le poti face toamna, sau chiar sa plantezi anumite legume pe care le vei avea la dispozitie pe parcursul iernii sau chiar la inceputul primaverii.

 

Lucrari pentru amenajararea gradinii toamna

in primul rand, trebuie sa aduni toate resturile vegetale, care strica aspectul gradinii. Poti sa profiti de aceasta ocazie si sa le folosesti pe post de compost. Este o varianta eco si prietenoasa cu mediul. Resturile, in general frunze si tulpini, trebuie sa provina de la plante sanatoase, care nu au avut daunatori sau boli, pentru ca bolile respective sa nu se transmita apoi la plantele sanatoase. Daca resturile vegetale nu sunt de calitate, trebuie sa le arunci. Pentru adunarea acestor resturi, poti utiliza un refulator pentru frunze.

Tototdata, acum este momentul sa scapi de plantele pe care nu mai vrei sa le ai in gradina, ca un fel de reorganizare. Daca iti planifici din timp cum vrei sa arate gradina ta anul urmator, iti va fi mult mai usor sa iti pui in practica ideile. De exemplu daca tufele de capsuni s-au inmultit prea mult, trebuie sa le rupi stolonii. in schimb, lasa-le frunzele uscate, pentru ca acestea vor proteja tufele de capsuni de inghet.

Dupa ce aduni resturile vegetale si termini cu curatenia in gradina, poti aplica un ingrasamant natural, pe care il incorporezi in sol prin sapare. Primavara, pamantul va trebui sapat din nou.

Tot toamna, este momentul sa aduni semintele de la plantele aromatice din gradina si de la flori, ca sa le folosesti pentru insamantarile din primavara. Plantele cu bulbi trebuie scoase din pamant, ca sa le tii peste iarna la adapost, de exemplu in cutii de carton.

in cazul in care vrei sa adaugi cativa pomi fructiferi in gradina, perioada octombrie – noiembrie este ideala pentru plantarea acestora. Pomii fructiferi tineri trebuie protejati de frigul iernii, prin musuroire. Acelasi lucru il poti face si pentru vita de vie tanara.

Nu in ultimul rand, daca ai tufe de zmeura sau de mure in gradina, dupa ce culegi toate fructele, trebuie sa faci o mica toaletare. Tufele inalte ar trebui lasate doar pana la o inaltime de maxim 1,5m.

Ce sa plantezi toamna in gradina?

Dat fiind faptul ca ne aflam intr-o zona cu clima temperata, numeroase plante inca mai pot rodi toamna, pentru ca prefera temperaturile putin mai scazute, nu cele foarte ridicate din timpul verii.

Primavara este anotimpul verdeturilor, iar daca vrei sa ai parte de astfel de trufandale cat mai devreme, toamna poti semana ceapa, usturoi si salata. Ai grija doar sa semeni arpagicul si cateii de usturoi cat mai adanc in pamant, pentru ca sa nu inghete.

Tot acum poti semana si gazon, pana cel tarziu la sfarsitul lui octombrie. Gazonul are nevoie de apa din abundenta pana cand incolteste, asa ca este bine sa ai un sistem de irigatie eficient in acest scop. Daca pana la sosirea iernii, iarba depaseste 10 cm in inaltime, poti sa o tunzi , insa daca temperatura scade sub 5 grade, gazonul nu se mai tunde pana la primavara.

Ridichile sunt legume care ajung la maturitate intr-un timp foarte scurt, asa ca pot fi plantate si toamna, cu conditia ca acest lucru sa il faci cu sase saptamani inainte de sosirea inghetului. Totusi, tine cont de faptul ca, pentru a se dezvolta armonios, ridichiile au nevoie de cel putin 6-8 ore de soare in fiecare zi si de suficienta apa.

Guliile se dezvolta in aceleasi conditii ca si ridichiile, asa ca pana la sfarsitul toamnei ai putea sa te bucuri de aceste legume, daca le plantezi din timp. si guliile au nevoie de soare constant, iar solul trebuie sa fie umed si bine drenat.

De ce sa tii cont pentru recolta de toamna?

Bruma poate fi unul dintre cei mai mari inamici ai culturilor de toamna. Protejeaza plantele cu ajutorul unor folii protectoare sau a unor cutii de lemn.

Plantele au nevoie de suficienta apa ca sa se dezvolte si toamna, nu doar pe perioada iernii, asa ca, daca este o toamna secetoasa, este cazul sa iei masuri si sa te asiguri ca gradina este irigata in mod corespunzator.

Pentru a se dezvolta si pentru a da rod toamna, plantele au nevoie de un sol bogat, mai ales pentru ca sunt mai vulnerabile in acest anotimp de tranzitie. in acest scop, este necesar sa folosesti fertilizatori si toamna. In plus, bolile si daunatorii nu ataca plantele doar pe timpul verii, ci si toamna.

Avantajele unei gradini bine intretinute pe perioada toamnei sunt semnificative, nu doar in ceea ce priveste lucrarile de intretinere care te vor ajuta sa economisesti timp la sosirea primaverii, ci si in ceea ce priveste recoltele de toamna pe care le poti obtine. Nu uita, ca pentru amenajarea gradinii toamna ai nevoie de unelte, utilaje si accesorii agricole corespunzatoare, precum si de seminte, ingrasaminte si pesticide.

Daca nu iti neglijezi gradina toamna, vei putea sa te bucuri de legume proaspete pana la sosirea iernii, iar primavara nu ti se va mai parea atat de greu sa incepi lucrarile specifice sezonului.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului