Amenajarea gradinii

#gradina productiva #gradina de legume #gradina #legume

Ce trebuie sa faci pentru a avea o gradina de legume sanatoasa si productiva

O gradina de legume poate fi usor de intretinut, sau, dimpotriva, se poate dovedi o povara. . Depinde de cat de bine poti respecta cateva sfaturi simple, mai ales daca nu ai foarte multa experienta in acest domeniu.

Practic, pentru cultivarea legumelor nu e nevoie de foarte multe lucruri: un loc bine ales, cu sol propice, apa, soare, plus ingrijire din partea ta. Asa cum probabil ti-ai dat seama, secretul sta in ultima conditie, mai precis in cat de mult si mai ales cat de corect acorzi atentia necesara unei culturi de legume.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa obtii recolte bogate si legume sanatoase, numai bune de consumat proaspete.

Planifica productia pentru mai multi ani

Planificarea se refera la doua aspecte principale: asolamentul si rotatia culturilor. Simplu spus, trebuie sa tii cont de modul in care infiintezi culturile respective si cum sunt dispuse acestea pe suprafata gradinii, pentru a le putea schimba locurile intre ele in anii urmatori. Asadar, asolamentul reprezinta modul de repartizare a culturilor in teren intr-un an sau sezon, in timp ce rotatia culturilor reprezinta modul in care diferitele plante vor fi repartizate, in cadrul unui asolament, pe parcursul mai multor ani.

Poate parea complicat la inceput, mai ales ca exista anumite reguli care dicteaza modul in care se fac aceste repartizari. De exemplu, plante precum ceapa, usturoiul sau castravetii vor urma in cadrul rotatiei dupa radacinoase precum telina sau patrunjelul. In acest fel se asigura fertilitatea solului, nutrientii necesari si o buna distributie a apei, dar si reducerea presiunii si a riscului de aparitie a unor boli precum mana cepei, care pot compromite intreaga cultura in cazuri grave.

Sfaturi pentru rotatia culturilor de legume

Planificarea o poti face cu ajutorul unui specialist, al unui tabel de asolamente sau rotatii de cultura, sau aplicand regulile generale de mai jos:

1. Plantele din rotatie trebuie sa apartina familiilor botanice diferite si sa aiba tipuri diferite de vegetatie. Nu se cultiva in mod succesiv plante din aceeasi familie botanica. Familiile de plante sunt urmatoarele:

  • Leguminoase: mazare, fasole sau bame
  • Solanacee: tomate, ardei, cartofi sau vinete
  • Cucurbitacee: castraveti, dovleci si pepeni
  • Varzoase: varza alba, rosie sau creata, conopida, gulii, ridichi
  • Bulboase: ceapa, usturoi, praz
  • Verdeturi: marar, busuioc, cimbru
  • Perene: leustean, stevie, sparanghel, anghinare sau tarhon.

2. Rotatia se face pe o perioada de 4-5 ani, adica poti cultiva o planta pe aceeasi suprafata abia dupa aceasta perioada.

3. O cultura nu ar trebui sa ocupe mai mult de un sfert din suprafata unui asolament.

4. Leguminoasele precum fasolea sau mazarea pot urma dupa tomate, vinete, castraveti.

5. Ceapa, usturoiul sau verdeturile pot urma dupa radacinoase precum morcovii sau telina.

6. Rosiile nu ar trebui sa urmeze dupa castraveti, ardei, cartofi sau vinete, ci dupa fasole sau ceapa.

7. Castravetii pot urma unor culturi de ceapa, ridiche sau conopida.

8. Fasolea se poate planta dupa orice alte legume, cu exceptia celor din familia sa: fasole, mazare, bame sau alte leguminoase cu boabe.

9. Varza se poate planta dupa morcovi, ceapa, sfecla sau usturoi.

Combate bolile, buruienile si daunatorii

Plantele din gradina concureaza, de multe ori fara sanse de reusita, cu buruienile pentru apa, nutrientii din sol si lumina solara. Fara o combatere eficienta a buruienilor inca din primele stadii de vegetatie, recolta de legume va fi, in cel mai bun caz, redusa. In cazurile de infestare severa, recoltele pot fi compromise complet.

Cu totul altfel stau lucrurile in cazul bolilor. Acestea pot distruge complet culturile si se pot perpetua de la un an la altul, inrautatind situatia. Fitofarmaciile sunt magazine specializate pentru micii agricultori, unde poti gasi nu doar produsele potrivite pentru combaterea bolilor, ci si sfaturi utile despre modul, momentul si dozele de aplicare a acestora.

Faptul ca unele boli sunt specifice anumitor plante poate ingreuna activitatea de combatere, dar exista produse de protectie a plantelor omologate pentru mai multe tipuri de culturi ce pot usura foarte mult munca in gradina. Un exemplu este acest fungicid polivalent, ce se poate utiliza la peste 20 de culturi, inclusiv legume sau la pomi fructiferi precum meri sau peri.

La fel ca agentii patogeni, daunatorii pot compromite complet o cultura, fiind specifici anumitor plante. Acestia se pot combate cu ajutorul insecticidelor sau, in anumite situatii, prin folosirea diferitelor capcane sau chiar prin indepartarea lor manuala de pe plante, daca suprafetele cultivate sunt foarte mici.

Sursa foto: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare