Amenajarea gradinii

#lucrari gradina #gradina iarna #gradina #zapada

Ce trebuie sa faci in gradina cand da zapada

Zapada este un fenoment meteorologic mai putin regulat si cat se poate de variat de la un an la altul, luandu-ne de fiecare data pe neprevazute. Chiar daca nu stim niciodata cand vine si in ce cantitate, ea poate fi foarte utila penru gradina, daca stim ce avem de facut. Iata ce ar trebui sa faci in gradina pentru a te bucura de zapada fara grija.

Zapada este o hainuta pufoasa pentru plante

Zapada contine mult aer si este un material izolant excelent, putand proteja plantele de frig daca are 5 cm grosime si nu este prea umeda. Daca zapada a cazut inainte de o perioada de ger puternic (-5 garde Celsius), solul va fi protejat de frig. Prin urmare, nu te grabi sa indepartezi zapada de pe o planta fragila daca prognoza meteo anunta o perioada de temperaturi scazute.

Zapada este benefica pentru sol si microorganisme

Zapada are darul de a imbogati solul cu azot, deoarece, in timpul caderii ea aduna compusi azotati. Acestia nu inlocuiesc ingrasamantul, dar stimuleaza viata in sol, adica viata microbiana. Prin topirea lenta, ea permite solului sa se inmoaie bine. Caderile clasice de zapada care sunt intre 5 si 10 cm nu aduc mai multa apa decat caderile medii de apa, asa ca mai multa zapada in timpul iernii nu iseamna ca riscul de seceta a disparut pentru anul urmator.

Indepartati zapada de pe frunzele perene

Zapada care se acumuleaza pe ramuri poate face ca ele sa se rupa din cauza greutatii, mai ales daca este vorba despre o zapada lipicioasa si grea. In acest caz, nu ezita sa scuturi ramurile cu delicatete, pentru a face zapada sa cada. Chiar daca ea nu va rupe ramurile, le va indoi, ceea ce poate dauna plantelor daca ingheata, vatamand vasele din tulpini. Foloste o matura sau o grebla pentru a scutura usor ramurile, dar fa-o cu atentie pentru a nu provoca si mai multe daune.

Zapada topita poate fi folosita pentru a uda plantele de interior

La fel ca si apa de ploauie, zapada topita este perfecta pentru a uda plantele din casa si a evita formarea unei cruste albicioase - ea nu contine calcar. Plantele carniovore si orhideele ar trebui udate numai cu apa de ploaie sau zapada topita. Aduna zapada, las-o sa se topeasca si sa ajunga la temperatura camerei si foloseste-o pentru a-ti uda plantele din ghivece. Ea se poate pastra pentru mai mult timp in recipiente acoperite, la intuneric.

Pentru plantele alpine zapada este necesara

Daca ai in gradina plante care provin din zonele montane, sa stii ca ele chiar au nevoie de un strat gros de zapada iarna. In caz contrar, ele ar putea suferi de frig, fiind expuse aerului rece si ploii. Acesta este motivul pentru care, in zonele unde nu ninge, plantele montane sunt protejate cu minisere - lipsa zapezii din timpul iernii face ca aceste plante sa devina mai fragile. Pentru aceasta, se pot folosi cutiile de plastic de depozitare, sticlele de plastic carora li s-a taiat fundul sau folia trasnparenta asezata pe arcade.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare