Amenajarea gradinii

#gradinarit luna mai #calendarul gradinarului #activitati gradinarit #mai

Ce sa faci in luna mai pentru a avea o gradina cu plante frumoase si sanatoase

In luna mai infloresc liliacul si ciresii, iar mireasma pe care o imprastie in aer este de-a dreptul imbatatoare. Este perioada in care gradina ta explodeaza de culoare si vitalitate, insa asta nu inseamna ca lucrurile merg de la sine. Iata ce trebuie sa faci in gradina in aceasta perioada de apogeu pentru plantele tale:

Planteaza bulbii de gladiole

Sursa foto: 99roots.com

Gladiolele sunt minunate pentru orice gradina. Inalte si semete, se gasesc intr-o multitudine de culori care variaza de la alb imaculat si galben la nuante de piersica, roz, portocaliu, rosu si chiar marsala, in caz ca iti doresti sa ai o cromatica moderna in curtea exterioara. Desi poti incepe sa plantezi bulbii inca de la inceputul lunii, perioada propice este dupa jumatatea acesteia, pentru ca gladiolele sunt flori care iubesc caldura si lumina soarelui.

Ocupa-te de containerele cu plante anuale

Pastarnacul, patrunjelul, sfecla rosie, guliile, ceapa si usturoiul pot fi in continuare crescute in containere. Aceste plante anuale iubesc solul usor si bine drenat, dar trebuie irigate corespunzator pentru a se dezvolta frumos. Incepand din luna mai, foloseste la fiecare doua saptamani un ingrasamant solubil in apa care sa le stimuleze cresterea.

Ingrijeste trandafirii

Temperat urile ridicate pot contribui la imbolnavirea trandafirilor, care se va manifesta prin puncte negre aparute pe frunzele si petalele acestora. De aceea, ingrijirea pe care le-o acorzi incepand cu luna mai trebuie sa fie mai atenta; irigarea este foarte importanta, insa trebuie sa ai grija sa folosesti o stropitoare, petru a nu ii inunda.

Mulcirea solului

Chiar daca ai facut deja acest lucru, arborii si arbustii proaspat plantati au nevoie de un nou strat de mulci, care sa controleze fluctuatiile de temperatura din sol si sa retina umezeala. In plus, va tine buruienile si ierburile nedorite deoparte.

Protejeaza plantele de omizi

Viermii verzi de varza si omizile isi fac aparitia in luna mai, asa ca trebuie sa protejezi plantele comestibile din gradina in acest sens. Pentru a le tine sub control, foloseste un preparat natural si non-toxic pe baza de Bacillus Thuringiensis, pe care il poti gasi in toate magazinele specializate pe gradinarit, sub diverse denumiri comerciale.

Invata sa rezisti tentatiilor

Sursa foto: agardenforall.com

Oricat ti-ai dori ca gradina ta sa arate precum cele din reviste, abtine-te sa inlaturi toate narcisele care au inceput sa se ofileasca si lasa-le sa se usuce complet inainte. Astfel, vor continua sa infloreasca si anul viitor.

Sursa foto principala: kidsermons.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului