Amenajarea gradinii

#noiembrie #gradina #lucrari de toamna

Ce lucrari poti face in gradina in noiembrie

In luna noiembrie iti poti rezerva cateva ore din timpul tau liber pentru a face ultimele lucrari in gradina , inainte de a intra in luna sarbatorilor de iarna.



Pana la primul inghet, mai ai inca timp sa cureti gradina, sa culegi si sa depozitezi legumele si fructele si chiar sa plantezi flori si legume pentru anul viitor.


Lucrari generale in gradina, in noiembrie


In prima perioada din noiembrie poti curata in continuare frunzele din gradina si poti realiza compostul. Acopera-l pentru a-l proteja de ploi, altfel nutrientii din el vor fi nutralizati de apa ploilor.

Inlatura resturile si frunzele bolnave si infestate. Curata patul de petale al trandafirilor. Inlatura fructele uscate din pomii fructiferi si pe cele scuturate. Fructele si frunzele plantelor fructifere sunt atractive pentru insecte si daunatori. Curatarea gradinii elimina aceste riscuri si faciliteaza dezvoltarea sanatoasa a plantelor in primavara.

Noiembrie reprezinta o perioada buna pentru a curata, ascuti sau da cu ulei instrumentele de gradina. Le vei avea curate si functionale in primavara, pentru primele lucrari. Depoziteaza-le inauntru, niciodata in aer liber deoarece frigul iernii le va distruge.

Tot la sfarsit de toamna se pot planta plante perene si legume pentru sezonul rece. Se pot insamanta seminte de flori salbatice , se planteaza usturoi, trandafiri, frezii, crini, anemone , amaryllis , cale etc.

In zilele in care nu ploua inca abundent, se pot uda arborii si arbustii, pana inainte de inghet. Arborii tineri pot fi infasurati cu un ambalaj din sarma in jurul trunchiului pentru ca acesta sa nu fie ros de catre soareci. Inspecteaza copacii pentru ca acestia sa nu fie atacati de viermi si alti daunatori. Elimina-i de acum, pentru a evita dezvoltarea si raspandirea acestora primavara viitoare.

Atunci cand culegi si depozitezi legumele si fructele din gradina, trebuie sa fii atent la modul in care le depozitezi. Nu pastra niciodata merele si perele alaturi de legume deoarece etilena din fructe afecteaza legumele care se vor strica si vor dezvolta mirosuri.

Dupa ce pamantul a inghetat, se face mulcirea pentru plantele fructifere mici precum capsunul. Pentru mulcirea capsunului se pot folosi paie, talas, deseuri lemnoase sau folie de plastic.

Planteaza florile preferate in ghivece. Violetele africane pot fi puse in ghivece mici. Aceste ghivece pot avea o treime din diametrul plantei. Aseaza-le la o fereastra care da spre sud, pentru a le asigura necesarul de lumina pe timpul iernii. Tine cyclamele in ghivece, intr-un loc racoros, la lumina si uda-le la baza, nu in partea superioara. Astfel, vei evita ca frunzele sa ingalbeneasca.

Protejeaza ghivecele care nu rezista la frig cu ajutorul unor folii de plastic cu bule de aer. Infasoara-le bine, pentru ca acestea sa nu se fisureze din cauza temperaturilor scazute. Arunca ghivecele si recipientele deteriorate, pentru a proteja plantele.

Daca ai casute pentru pasari, acum este momentul sa le pregatesti pentru ca acestea sa adaposteasca zburatoarele pe timpul iernii. Curata-le bine, prinde-le in gradina si lasa-le apa si mancare.

Sursa foto: thegardenerseden.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului