Amenajarea gradinii

#alelopatie #radacini copaci #copaci sol #radacini #sol

Ce impact au radacinile de copac asupra solului din gradina

Radacinile de copac au rolul rol distinct si important pentru ecosistem in general. Acestea controleaza eroziunea solului, concentratia de nutrienti esentiali sau nivelul de umiditate. Iata de ce au radacinile un impact major asupra pamantului din gradina ta.

Dintre toate partile constituente ale copacilor, radacinile sunt cel mai des ignorate, intrucat nu sunt vizibile. Exista doua tipuri de radacini: cele principale, care cresc foarte adanc in sol in pozitie verticala si cele secundare, care se dezvolta orizonatal. Arhitectura sistemului de radacini are rolul de a absorbi apa si nutrientii anorganici, precum si de a ancora copacii de sol.


Efectele radacinilor asupra solului

Efectele radacinilor de copaci se abat asupra tuturor plantelor care cresc in proximitate. In mod normal, un arbore sanatos arata ca si solul in care traieste este unul sanatos. Un copac de mari dimensiuni va absorbi aproape toata umiditatea pamantului din jur, determinand uscarea plantelor din apropiere.

Cresterea si intretinerea unui gazon aflat aproape de un copac de mari dimensiuni poate fi dificila, atunci cand radacinile incep sa iasa la suprafata solului.

Alelopatia este fenomenul negativ pe care radacinile copacilor il produc atunci cand secreta anumite substante chimice pentru inhibarea dezvoltarii celorlalte plante din jur.

Cu alte cuvinte, radacinile unor copaci "otravesc" solul pentru a restrictiona accesul culturilor din proximitatea la nutrienti, oxigen si apa. Alelopatia nu se manifesta doar la nivelul radacinilor, ci poate sa apara si la ramuri, frunze, ramuri si fructe, cand se descompun dupa ce cad pe pamant.

Juglonul este un compus chimic alelopatic secretat de radacinile unor copaci, pentru eliberarea unor enzime care inhiba functiile metabolice ale unor plante care ar putea "fura" hrana din sol.


Copaci cu radacini nocive pentru sol

Copacii ale caror radacini au proprietati alelopatice nu sunt recomandati pentru a fi plantati in gradina, in apropierea altor plante. Cateva exemple sunt:

  • Alunul
  • Ienuparul
  • Artarul
  • Eucaliptul
  • Stejarul Rosu

Mentinerea solului sanatos, chiar si in prezenta radacinilor de copaci cu proprietati alelopatice, se poate realiza prin adaugarea regulata de materie organica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului