Amenajarea gradinii

#gradina #irigat #sistem de irigatii

Ce dispozitive de irigat folosesti pentru gradina

Irigarea gradinii este una dintre activitatile absolut necesare. Pe piata exista numeroase sisteme si unelte de irigat , de la cele mai simple la cele mai complexe, pentru toate tipurile de utilizatori.



Iata in continuare cateva tipuri de dispozitive de irigat:

1 Dispozitive independente


Cel mai simplu mod de irigare a gradinii il constituie cel traditional: stropitoarea. Fiecare planta primeste cantitatea necesara de apa, lichidul ajungand direct la radacini. Pentru a folosi stropitoarea, insa, persoana respectiva trebuie sa detina cunostinte de gradinarit , astfel incat sa ude fiecare planta intr-un mod corespunzator. De asemenea, stropitoarea necesita timp pentru aceasta activitate.

Un alt dispozitiv independent este pistolul de stropit pentru gradina. O astfel de unealta are un design ergonomic, cu functii reglabile si este destinat in general gradinarilor incepatori. Poate fi folosit cu succes in gradini mici si pe terase .


2 Sisteme semi-profesionale de irigat


Aspensoarele sunt sisteme semi-profesionale de irigat, care pot avea sau nu o programare mecanica sau electronica individuala. Aceasta solutie este atractiva datorita pretului relativ mic al materialelor si a udarii uniforme. Se pot alege aspersoarele potrivite dintr-o gama mai larga: cu dispersie, fara dispersie, oscilante. La aceste instalatii se poate regla unghiul de irigare, acest aspect fiind extrem de important pentru ca rezultatul sa fie cel dorit.

Pe de alta parte, folosind acest tip de instalatii nu se poate regla cantitatea de apa din sol tinand cont de conditiile din teren. De asemenea, nu exista un programator central, ceea ce implica o supraveghere si intretinere continua a sistemului. Pentru a utiliza aspersoarele de gradina este nevoie de o teava suficient de lunga, astfel incat sa se poata face alimentarea instalatiilor.


3 Sisteme profesionale automate


Pentru cei care vor sa investeasca intr-un sistem ultra performant exista sistemele profesionale automate de irigare. Cu ajutorul acestora se economiseste timp si bani, datorita panoului de comanda corelat cu un senzor perceptiv la starea vremii . Sistemul permite economia apei, folosind o cantitate optima de apa, distribuita controlat, pe zone de udare. Sistemul ofera posibilitati nelimitate de irigare pentru orice suprafete cu ajutorul duzelor interschimbabile sau al celor cu unghi reglabil, oferind o irigare foarte precisa.

Sistemul functioneaza independent, fara sa aiba nevoie de intretinere si asigura irigarea gradinii chiar si in lipsa proprietarului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului