Amenajarea gradinii

#bulbi #plante de gradina #tuberculi #rizomi

Care sunt diferentele intre bulbi, rizomi si tuberculi la plantele de gradina

Te-ai intrebat vreodata care sunt diferentele intre bulbi, rizomi si tuberculi la plantele pe care le cultivi in gradina? Toti sunt termeni care se refera la modul de adaptare al plantelor si definesc locul unde sunt pastrate substantele de rezerva. Iata cateva descrieri ale acestor diferite tipuri de unitati de adaptare ale plantelor!


1. Bulbii

Bulbul reprezinta stadiul latent al anumitor plante cu seminte. Consta intr-un mugur subteran, avand forma globulara, cu frunze membroase sau carnoase suprapuse, care pornesc dintr-o tulpina scurta. Frunzele au rolul de a pastra rezervele de hrana, astfel incat sa ii permita plantei sa ramana in stare latenta atunci cand nu are apa la dispozitie si sa-si reia procesul de crestere, cand conditiile sunt din nou favorabile.

Bulbii sunt asadar niste plante in miniatura, inchise intr-o "casa protectoare". In interiorul bulbilor sunt frunzele si florile. Florile cu bulbi nu pot lipsi din nicio gradina. Lalele, narcisele, daliile, begoniile, gladiolele sau zambilele sunt doar cateva dintre plantele cu bulbi care infrumusteaza si parfumeaza gradinile.


2. Rizomii

Rizomul este o tulpina subterana simpla sau ramificata, lipsita de clorofila, cu aspect asemanator radacinii. In schimb, rizomul se deosebeste de radacina prin prezenta mugurilor la subsoara unor frunze rudimentare, in forma de solzi si prin structura interna. Deoarece in rizom se acumuleaza substante nutritive, acesta serveste ca organ de inmultire vegetativa.

Canna, irisul sau lacramioara sunt plante care cresc din rizomi. Rizomii se reproduc dispersandu-se orizontal, subteran sau la suprafata solului. In cazul unor plante, acest tip de structura radacinoasa poate fi invaziva. Spre deosebire de bulbi sau tuberculi care trebuie plantati mai adanc, pentru protectie, rizomii se planteaza imediat sub suprafata solului.


3. Tuberculii

Diferenta dintre tuberculi si bulbi este lipsa discului bazal de la care se dezvolta radacinile, dar si lipsa tunicii protectoare. Caladium, oxalis si cartoful sunt cateva plante care se dezvolta din tuberculi. De cele mai multe ori, au forma rotunjita si consistenta carnoasa, fiind acoperiti de muguri, in special in partea superioara, numiti ochi. De aici se dezvolta noile plante.



Sursa foto: yourgardenbag.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului