Amenajarea gradinii

#arbore #fructe #flori #callistemon #arbore callistemon

Callistemon, arborele cu flori in forma de perie pentru sticla

Callistemon este un arbore mereu verde din familia Myrtaceae, cu inflorescente cu adevarat speciale. Florile sale pot fi usor confundate cu o perie pentru curatarea sticlelor. Temperaturile ridicate, solul mereu umed si expunerea directa la soare sunt conditiile de care Callistemon are nevoie pentru a se dezvolta corespunzator. Unele specii ale arborelui impresioneaza pana si prin trunchiul si frunzele de o frumusete aparte!

Speciile genului Callistemon cresc armonios in zonele cu climat cald si umed. In conditiile in care arborele primeste suficienta lumina, poate sa creasca pana la patru metri si jumatate. Foarte multi pasionati de gradinarit aleg sa planteze arborele "perie de sticla" in scop ornamental.


Florile arborelui Callistemon

Nota distinctiva a arborelui Callistemon consta in aspectul neobisnuit al florilor sale. Inflorescentele pot avea nuante de mov, roz, rosu, galben, alb sau verde, culorile lor fiind foarte atragatoare pentru polenizatori (pasari si insecte). Bobocii incep sa se formeze primavara sau vara. Filamentul lung galben-rosu mentine polenul in varf, conferind petalelor in forma de spini nuante fermecatoare.



Sursa foto: studentsoftheworld.info


Fructele arborelui Callistemon

Florile arborelui "perie de sticla" produc fructe mici si lemnoase, organizate in buchete, care contin numeroase seminte. Un aspect interesant despre fructele arborelui Callistemon este acela ca planta isi mentine fructele lemnoase ani la randul, fara sa elibereze semintele. Expunerea la foc s-a dovedit utila in stimularea imprastierii semintelor.



Sursa foto: staticflickr.com


Frunzele arborelui Callistemon

Foliajul arborelui din genul Callistemon are o valoare estetica deosebita. Frunzele sunt deseori de un verde inchis, aromatice si acoperite de un puf moale. Forma frunzelor este eliptica si au o lungime de aproximativ 5-9 centimetri, la o latime de 0,4-1,5 centimetri.



Sursa foto: buzzle.com


Taierea arborelui Callistemon

Arborele "perie de sticla" are nevoie de toaletare moderata pentru a-si mentine forma ideala. Taierea se realizeaza de regula dupa 3 zile de la inflorire. Odata ce florile s-au ofilit, este necesara indepartarea acestora de la baza, pentru incurajarea aparitia de noi muguri. Ramurile joase ale arborelui pot fi si ele taiate periodic, pentru intretinerea formei estetice a plantei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului