Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #plante de gradina #arbust #calin #arbust gradina

Calinul, un arbust elegant pentru orice gradina

Considerat unul dintre arbustii cei mai versatili, Calinul este indragit nu numai pentru florile sale albe precum niste bulgari de zapada, ci si pentru fructele rosii sau pentru foliajul de toamna, frumos colorat. Iata ce conditii trebuie sa-i oferi acestei plante pentru a te bucura de frumusetea ei:

Adaptabil in orice spatiu

Sursa foto: redheadgarden.wordpress.com

Calinul, cunoscut sub denumirea stiintifica drept Viburnum, este preferat de peisagisti intrucat se potriveste perfect si in zonele uscate, si in cele umede, iubeste soarele, dar nu dispretuieste nici umbra. Este, asadar, usor de adaptat oriunde, astfel ca daca ai un loc liber in gradina si iti doresti o planta eleganta si foarte decorativa acest arbust stufos este perfect. Tine insa cont ca poate creste chiar si patru metri inaltime.

Cum se cultiva

Sursa foto: springhillpalms.com

Viburnum nu iti va pune mari probleme, fiind o planta usor de ingrijit. Tufele de Calin sunt rezistente la temperaturi scazute insa trebuie sa stii ca este bine sa il plantezi intr-un loc ferit de curent, pentru ca sufera din cauza vantului rece de iarna.

Planta se inmulteste prin butasi. Spre sfarsitul verii, recolteaza ramuri si ingroapa-le intr-un vas cu pamant, in grupuri de cate trei sau patru. Uda bine solul si acopera-l cu o folie din plastic. Primavara, transplanteaza lastarii intr-un ghiveci mai adanc si abia toamna muta-i in gradina. Imediat ce i-ai plantat, imbogateste solul cu compost sau cu gunoi de grajd.

Sursa foto: serenitynursery.blogspot.com

Un avantaj important al acestui arbust este ca prezinta rezistenta mare la taieri, motiv pentru care poate fi modelat cu usurinta pentru a fi transformat intr-un gard viu. Ideal este ca tunderea sa se faca imediat dupa perioada de inflorire.

Infloreste si iarna

Sursa foto: callahanlebleu.com

Vei indragi, cu siguranta aceasta planta, mai ales ca unele specii infloresc chiar si iarna. Florile lui, albe sau roz, apar in general pe la mijlocul primaverii si seamana cu cele ale hortensiei.

Sursa foto: foodswol.com

Calinul face si fructe rosii, albastre sau negre, in functie de specie. Pentru a obtine fructe este bine sa cultivi mai multe plante impreuna, intrucat au nevoie de polenizare incrucisata.

Sursa foto: whatgrowsthere.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare