Amenajarea gradinii

#calendarul gradinarului #activitati de gradinarit #gradina #septembrie

Calendarul gradinarului – septembrie 2020! Ce trebuie sa faci in gradina, in prima luna de toamna

Desi septembrie este prima luna de toamna, activitatile de gradinarit nu par sa se termine curand. Din contra! Luna aceasta este o luna agitata pentru gradinari, deoarece se coc multe culturi care trebuie culese periodic, insa este si o perioada in care se planteaza noi legume si flori. Iata asadar, care sunt activitatile de gradinarit pe care nu trebuie sa le ratezi in luna septembrie.

Gradina de flori are nevoie de intretineri

In luna septembrie nu trebuie sa uiti de gradina de flori. Uda florile periodic daca vrei sa te bucuri de frumusetea loc intreaga toamna. Curata-le de buruieni si plante invadatoare care le pot distruge si elimina uscaciunile sau plantele afectate de boli.

De asemenea, daca doresti sa te bucuri de frumusetea florilor in timpul primaverii, nu uita sa plantezi inca de la sfarsitul acestei lunii flori cu bulbi precum lalele, zambire, narcise sau branduse.

Gradina de legume – culege roadele 

In luna septembrie o multime de legume continua sa se coaca sau sa ajunga la maturitate. Asadar culege periodic legumele, pe masura ce se coc. Printre acestea se numara: rosiile, ardeii, gogosarii, fasolea, vinetele si multe altele.

Pregateste parcelele de pamant ale caror culturi nu mai dau roade pentru a planta noi legume de care sa te bucuri pana la finalul toamnei, precum: ceapa verde, usturoi verde, ridichi sau gulii. Tot acum poti planta si cultivarea soiurilor de legume rezistente la frig, precum: salata verde, ridichi, spanac, broccoli, sfecla, conopida, dovlecei de iarna, napi si gulii.

Strange seminte pentru anul urmator

Luna septembrie este ideala pentru strangerea semintelor pe care urmeaza sa le plantezi in primavara. Rosiile, castravetii, ardeii grasi si ardeii iuti sunt doar cateva dintre legumele a caror seminte poti sa le pastrezi chiar tu, pentru a nu cumpara unele noi anul viitor.

Culege strugurii

In luna septembrie incepe culesul viilor. Atentie insa, se recolteaza doar cand sunt foarte bine copti. Soiurile de struguri rosii se culeg la circa 10-15 zile dupa cele albe, iar cele aromate se culeg cu circa 10 zile mai tarziu decat cele rosii.

Tunde pomii frunctiferi si curate-i de uscaciuni

Pomii fructiferi ale caror fructe au fost deja recoltate, pot fi tunsi in aceasta perioada a anului, astfel incat anul viitor sa te bucuri de roade bogate. De asemenea, este important sa tai toate crengile uscate, sau pe cele afectate de boli si care nu mai pot fi salvate. In caz contrar acestea pot evolua acaparand intregul pom.

Ingrijeste gardul viu si gazonul

La inceput de toamna este important sa ingrijesti gazonul si gardul verde. Gazonul are nevoie de tunderi periodice, dar si de udari zilnice pentru a-si pastra nuanta incantatoare de verde. De asemenea este important sa elimini buruienile din acesta si sa il peticesti, daca este cazul, plantand seminte noi.

Nu uita de gardul viu! Taie-i crengile inestetice si elimina crengile uscate si ramurile bolnave.

Tot acum este perioada perfecta pentru a planta arbusti vesnic verzi sau conifere.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului